Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 3 Questions 61-75 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 61-75 WITH ANSWERS



61. Match the following file formats with the creators:

List – I                                                List – II

a. RTF                                                 i. Sun Micro System
b. PDF                                                 ii. Aldus
c. TIFF                                                iii. Microsoft
d. AU                                                  iv. Adobe

Codes:

a          b          c          d
(A)       iv         iii         ii          i
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       ii          iii         iv         i
(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (B)



62. Match the following MARC 21 tags with respective fields:

List – I                                                            List – II

a. 020                                                              i. Publication and Distribution
b. 100                                                              ii. Series Statement
c. 260                                                              iii. ISBN
d. 440                                                              iv. Personal name

Codes:

a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       iii         ii          iv         i
(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (D)



63. Assertion (A): Social networking tools are very effective for marketing of Library products and services.

Reason (R): They help to reach out the patrons anywhere and at any time.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



64. Assertion (A): There is no need for libraries to invest on reference collection.

Reason (R): Web is a treasure of all types of information that can replace reference desk.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)



65. Assertion (A): UGC has devised performance indicators for the promotion of faculty and librarians.

Reason (R): Performance Appraisal is an important tool for merit rating.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)



66. Assertion (A): All unabridged dictionaries provide word meaning, antonyms, synonyms and places, etc.

Reason (R): All dictionaries provide information on antonyms and homonym, etc.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)



67. Assertion (A): Information Literacy is a technique and skill known by the information literate for utilizing the wide range of information sources and tools.

Reason (R): It discourages the use of libraries and information centres and makes the patron independent in identifying, locating and using information sources without depending upon an intermediary.

Codes:

(A) Both (A) and (R) true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)



68. Assertion (A): Inverse document frequency is the logarithm of the reciprocal of the number of documents in a collection that contains a given term.

Reason (R): Inverse document frequency measure is computed from term frequency and inverse document frequency.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



69. Assertion (A): Subject gateways are suitable for all types of users for finding their information.

Reason (R): Subject gateways are developed by subject and computer experts.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are true.
(D) Both (A) & (R) are false.

Answer: (B)



70. Assertion (A): The principle of canonical sequence states when subjects in a array of subjects are traditionally referred to in a specific sequence, it will be convenient to conform to this traditional sequence.

Reason (R): In classification scheme, the principle of canonical sequence is mainly followed to arrange the array of subjects.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)



71. Assertion (A): Acceptance of First Law of library Science “Books are for Use” has brought forth far reaching change in the present digital environment.

Reason (R): Online access, open access, virtual reference are the results of this acceptance.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)



72. Assertion (A): PANDEX is a indexing system which sometimes allows changing the lead term to a standard form in order to provide better collocation of terms.

Reason (R): It facilitates the first input string to be truncated after 18 characters and second after 11 characters.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)



73. Assertion (A): SGML is an international standard that describes the relationship between a document’s content and its structure.

Reason (R): Its primary purpose is to facilitate the sharing of data\ across different information systems particularly via Internet.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)



74. Assertion (A): In the digital environment, the users expect from the library the ability to connect broad range of information resources in a variety of formats with a single point access.

Reason (R): Libraries already have much of what is required in the digital environment.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



75. Assertion (A): The diary technique enables the researcher to keep record of information activities of the users for a specified period of time.
Reason (R): The diary technique is the most suitable technique of user studies over other techniques.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is false, but (R) is try

Answer: (B)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments