Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science January 2017 Solved Paper 3 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JANUARY 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS


31. Which of the following are the features of Operations Research?

(a) Aid in decision making
(b) Handles decision tables
(c) Optimization of Performance
(d) Used as motivational technique

Codes:

(1) (a), (b) are correct
(2) (a), (c) are correct
(3) (b), (d) are correct
(4) (c), (d) are correct

Answer: (2)


32. Which of the following are discrete distributions?

(a) Beta
(b) Exponential
(c) Geometric
(d) Poisson

Codes:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (c) and (d) are correct

Answer: (4)


33. Identify the criteria for evaluation of qualitative research:

(a) Objectivity
(b) Reliability
(c) Divisibility
(d) Validity

Codes:

(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.

Answer: (1)


34. TRAILS-9 is

(a) A process or an assessment tool for real time assessment of Information Literacy Skill of the student-learners.
(b) A tool or process used by the School Librarians to produce evidence of Library's impact on student achievements to share with stake-holders.
(c) A tool to adjudge the quality of library services offered, but not to demonstrate the value of the Library's contribution.www.netugc.com
(d) A tool funded by ILILE (Institute for Library & Information Literacy Education) based on Ohio-K12 Library Academic Content Standards.

Codes:

(1) (b), (c) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.

Answer: (2)


35. Which of the following are the sources to lookup for DOI?

(a) Central Search List
(b) DOI Handbook
(c) Registration Agencies
(d) Search results using a search engine

Codes:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (c) and (d) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (a) and (d) are correct

Answer: (2)


36. Arrange in sequence the following types of activity according to Ellis's model of information-seeking behaviour:

(a) Browsing
(b) Chaining
(c) Differentiating
(d) Extracting

Codes:

(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (a), (c), (d)
(3) (c), (d), (b), (a)
(4) (d), (a), (b), (c)

Answer: (2)


37. Arrange in sequence the evolution of reference service:

(a) Reference work with subject specialization.
(b) Aid Reader/Assistance to Reader
(c) Long Range Reference Service.
(d) 'Personal relation between librarians and readers'

Codes:

(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (a), (c), (b), (d)
(3) (d), (b), (a), (c)
(4) (c), (d), (b), (a)

Answer: (3)


38. Arrange the following class numbers according to Colon Classification, 6th edition

(a) 2
(b) 2 Ob T
(c) 2 'N
(d) 2k

Codes

(1) (d), (a), (b) and (c)
(2) (a), (b), (d) and (c)
(3) (b), (a), (c) and (d)
(4) (c), (b), (a) and (d)

Answer: (1)


39. Arrange in sequence the following phases of disaster planning according to guidelines/ principles of IFLA:

(a) Preparedness
(b) Prevention
(c) Recovery
(d) Response

Codes:

(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (a), (d), (c)
(3) (c), (a), (b), (d)
(4) (d), (c), (b), (a)

Answer: (2)


40. Arrange the following bibliographic utilities according to their year of origin

(a) Ohio College Library Center
(b) Washington Library Network
(c) UTLAS
(d) RUN

Codes:

(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (a), (c), (d), (b)
(3) (a), (b), (d), (c)
(4) (a), (d), (c), (b)

Answer: (3)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments