Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science August 2016 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.

National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE AUGUST 2016 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. Right to Information Act, in India came into force

(A) 15th June, 2005
(B) 22nd June, 2005
(C) 12th October, 2005
(D) 5th February, 2006

Answer: (C)



2. Who developed the theory of ‘information supply and indexing’ based on five axioms definability, order, sufficient degree of order, predictability and Fidelity?

(A) Robert Fugmann
(B) William Cooper
(C) Eugene Garfield
(D) Calvin Mooers

Answer: (A)



3. Action for Development through Libraries Programme (ALP) is an initiative of

(A) IFLA
(B) UNESCO
(C) LA (UK)
(D) ALA

Answer: (A)



4. The first edition of ‘Imperial Gazetteer of India’ was published in

(A) 1981
(B) 1881
(C) 1909
(D) 1925

Answer: (B)



5. Inference Engine is a part of

(A) Management Information System
(B) Decision Support System
(C) Expert System
(D) Technology Management System

Answer: (C)



6. The sampling procedure, where the researcher collects data on the few members of the target population, then asks those individuals for information to locate other members of that population whom they know, is known as

(A) Quota sampling
(B) Snowball sampling
(C) Random sampling
(D) Stratified sampling

Answer: (B)



7. Identify the ‘FOUR USER TASKS’ with authority data as defined by the Franar working group (FRAD-6)

(A) Find, identify, select, obtain.
(B) Find, identify, contextualize, justify.
(C) Select, record, classify, analyse.
(D) Justify, identify, select, classify.

Answer: (B)



8. Who adopted ‘one place’ theory in library classification?

(A) H.E. Bliss
(B) S.R. Ranganathan
(C) Melvil Dewey
(D) J.D. Brown

Answer: (D)



9. In which edition “Auxiliary table for area” was introduced?

(A) DDC 14th edition
(B) DDC 15th edition
(C) DDC 16th edition
(D) DDC 17th edition

Answer: (D)



10. When was Sears List of Subject Headings (SLSH) first edition published?

(A) 1903
(B) 1897
(C) 1923
(D) 1933

Answer: (C)









SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments