Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Arrange the following Public libraries Acts according their year of enactment:

(a) Maharashtra Public Libraries Act.
(b) Karnataka Public Libraries Act.
(c) Odisha Public Libraries Act.
(d) Mizoram Public Libraries Act.

Code:

(A) (c), (a) (b), (d)
(B) (b), (a) (c), (d)
(C) (a), (b) (d), (c)
(D) (b), (a) (d), (c)

Answer: (D)



32. Identify the correct sequence according to the year of first publication:

(A) Library and Information Science Abstract, Biological Abstract, Chemical Abstract.
(B) Chemical Abstract, Biological Abstract, Library and Information Science Abstract.
(A) Biological Abstract, Chemical Abstract, Library and Information Science Abstract.
(A) Chemical Abstract, Library and Information Science Abstract, Biological Abstract.

Answer: (B)



33. Arrange the following publications of S. R. Ranganathan in their year of first publication:

(a) Reference Service.
(b) Colon Classification.
(c) Five Laws of Library Science.
(d) Prolegomena to Library Classification.

Codes:

(A)  (c), (a),  (b),  (d) 
(B)  (a), (b),  (d),  (c)
(C)  (c), (b),  (d),  (a)
(D)  (b), (c),  (a),  (d)

Answer: (C)



34. Match the following

List-I
List-II

(a)  Indcat
(i) Access for e-resources
(b) Shodhganga
(ii) Digital Library Consortium
(c) N-List
(iii) Indian ETD repository
(d) UGC Infonet
(iv) Online Union Catalogue for Indian Universities

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(B)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
(C)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)

Answer: (D)



35.  Match the following

                     List-I
                     List-II

(a)  Rules for Dictionary Catalogue
(i) S.R.Ranganathan
(b)  PMEST
(ii) Kaiser
(c)  Systematic Indexing
(iii) Cutter
(d)  Nested Phrase Indexing System
(iv) T.C Carven

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
(B)
www.netugc.com
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(C)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
(D)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)

Answer: (A)



36. Match the following

                   List-I
                   List-II

(a)  Likert Type
(i)  Test of significance of the difference between variables
(b)  Chi-square
(ii) Test of Measurement
(c)  ANOVA
(iii) Summation Scale
(d)  Test of Validity
(iv) Test of significance

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(D)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)

Answer: (B)



37.  Match the following

                   List-I
                   List-II

(a)  Turnitin
(i) Electronic Resource Management Software
(b)  Drupal
(ii) Usage Statistics Software
(c)  CORAL
(iii) Anti-plagiarism Software
(d)  SUSHI
(iv) Content Management Software

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
www.netugc.com
(D)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)

Answer: (D)



38.  Match the following

                   List-I
                   List-II

(a) Nadir to Ascendent
(i)  Verification phase
(b) Ascendent to zenith
 (ii) Deductive phase
(c) Zenith to Descendent
(iii) Hypothesing phase
(d) Descendent to Nadir
(iv) Empirical phase

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(B)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(C)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(D)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)

Answer: (B)



39. Match the following Intellectual Property Rights Act of India with the year of their enactment

                   List-I
                   List-II

(a)  The Design Act
(i)  1970
(b)  The Copyright Act
(ii) 1958
(c)  The Trade and Merchandise Mark Act
(iii) 1911
(d)  The Patents Act
(iv)  1957

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(B)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(C)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(D)
(iv)
(iii)
(ii)

Answer: (D)



40. Assertion (A): Inter-library loan services are still a necessity in the information explosion regime.


Reason (R): None of the libraries are self sufficient with respect to their holding.

Codes:

(A) Both (A) and (R) true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments