Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 3 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. Digital collection developed for capturing the intellectual output of a single or multi-institution is called as:

(A) Digital Library
(B) Digital Archive
(C) Digital Repository
(D) Digital Publishing

Answer: (C)



2. INFLIBNET initiative for “Integrated e-content ports: Gateway to All Learners” is named as:

(A) e-PG Pathshala
(B) IR @ INFLIBNET
(C) INFOPORT
(D) e-Acharya

Answer: (D)



3. Intellectual Literacy Day is celebrated on:

(A) 8th July
(B) 9th August
(C) 8th September
(D) 18th September

Answer: (C)



4. SCONUL stands for:

(A) The Council of National and University Libraries
(B) Scientific National University Libraries
(C) The Scientific Conference on National and University Libraries
(D) The Standing Conference on National and University Libraries

Answer: (D)



5. The key factor that enforces uniformity throughout retrieval system is:

(A) Controlled vocabulary
(B) Search strategy
(C) User profile
(D) Database

Answer: (A)



6. Which of the following is not an example of non-random sampling?

(A) Snowball Sampling
(B) Convenience Sampling
(C) Quota and Purposive Sampling
(D) Census

Answer: (D)



7. According to S. R. Ranganathan, the reference service aimed at freshman is called:

(A) General Help to General Reader
(B) Short Range Reference Service
(C) Long Range Reference Service
(D) Initiation

Answer: (D)



8. Which one of the following is the implementing agency for “capacity building” activity of National Mission on Libraries?

(A) Delhi Public Library
(B) Raja Ram Mohan Roy Library Foundation
(C) National Library of India
(D) Documentation, Research and Training Centre

Answer: (B)



9. When an author has not registered his / her work under copyright but legally proceeded over dispute of ownership. What is the validity of ownership?

(A) No ownership without Registration
(B) It may not be legally tenable
(C) Ownership is automatic
(D) Both (A) and (B) are correct

Answer: (C)



10. “Guide for the Preparation and Publication of Abstracts” was published by

(A) IFLAm
(B) FID
(C) OCLC
(D) UNESCO

Answer: (D)









SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments