Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science November 2017 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE NOVEMBER 2017 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS


21. Transborder Data Flow includes (in the definition given by United Nations) movements across national boundaries:

(a) Machine-readable data for processing, storage or retrieval
(b) Media products (mass diffusion)
(c) Machine - readable data or magnetic tapes
(d) Machine - readable data on discs

Code:

(1) (a), (b) and (c) are correct
(2) (b), (c) and (d) are correct
(3) (a), (c) and (d) are correct
(4) (a), (b) and (d) are correct

Answer: (3)


22. Which of the following are the Canons for characteristics as enunciated by S.R. Ranganathan?

(a) Canon of relevance
(b) Canon of Permanance
(c) Canon of differentiation
(d) Canon of Interpetation in Chain

Code:

(1) (b), (c), (d) are correct
(2) (a), (b), (c) are correct
(3) (a), (c), (d) are correct
(4) (a), (b), (d) are correct

Answer: (2)


23. Arrange the following libraries in the chronological sequence of their emergence:

(a) Rampur Raza Library, UP
(b) Asiatic Society Library, Bombay
(c) Connemara Public Library, Chennai
(d) Sarasvati Mahal Library, Tanjore

Code:

(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (c), (d), (a)
(3) (c), (d), (a), (b)
(4) (d), (c), (b), (a)

Answer: (1)


24. Arrange the following printing technologies according to their emergence:

(a) Movable type
(b) Dot-Matrix printer
(c) Woodblock printing
(d) Screen printing

Code:

(1) (d), (c), (b) and (a)
(2) (c), (a), (d) and (b)
(3) (c), (d), (b) and (a)
(4) (d), (a), (b) and (c)

Answer: (2)


25. Arrange the following steps of digital preservation in their sequential order:

(a) Refreshing
(b) Encapsulation
(c) Emulation
(d) Data archiving

Code:

(1) (c), (b), (d), (a)
(2) (d), (b), (a), (c)
(3) (a), (d), (b), (c)
(4) (a), (c), (b), (d)

Answer: (4)


26. Arrange in sequence the following steps followed in Programming:

(a) Programme Code
(b) Programme Documentation
(c) Program Test
(d) Programme Design

Code:

(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (d), (a), (c), (b)www.netugc.com
(3) (b), (c), (d), (a)
(4) (d), (c), (b), (a)

Answer: (2)


27. Arrange the following Open Access Initiatives/Policy Statements according to the year of their adoption/declaration at international level.

(a) The Coalition of Open Access Policy Institutions (COAPI)
(b) The Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities (BDOAKS and H)
(c) The Budapest Open Access Initiatives (BOAI)
(d) Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC)

Code:

(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (d), (c), (b), (a)
(3) (b), (a), (d), (c)
(4) (c), (d), (b), (a)

Answer: (2)


28. Match the following indexing/abstracting publications with the corresponding institution.

List – I
List - II

(a) Indian Citation Index
(i) ICMR
(b) INSPEL (Retrospective, 1970)
(ii) ICAR
(c) Med Ind
(iii) Diva Enterprises, Delhi
(d) Indian Animal Science Abstracts
(iv) NASSDOC

Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(2)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(3)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(4)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)

Answer: (2)


29. Match the following terms with the corresponding authors who coined them:

List – I
List - II

(a) Knowledge Economy
(i) Mikhailov, Chernyi and Gilyarevskii
(b) Documentation
(ii) Calvin Mooers
(c) Informatics
(iii) Paul Otlet
(d) Information Retrieval
(iv) Peter Drucker

Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(2)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(3)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(4)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)

Answer: (3)


30. Match the following:

List – I
List - II

(a) Bibliography
(i) Number of people recently died of dengue in Delhi
(b) Biography
(ii) Number of volumes of a book
(c) Statistical Source
(iii) Number of siblings of Mahatma Gandhi
(d) Newspaper Digest
(iv) Number of primary schools in Mumbai

Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(2)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(3)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(4)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)

Answer: (3)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments