Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 3 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. Damodaran Committee was appointed in 1971 to review working of

(A) Medical College Libraries
(B) National Science Libraries
(C) Agriculture Libraries
(D) Polytechnic Libraries

Answer: (D)



2. Which form of reasoning is the process of drawing a specific conclusion from a set of premises?

(A) Rationalism
(B) Deductive reasoning
(C) Inductive reasoning
(D) Probabilistic

Answer: (B)



3. A non-linear model of information seeking behaviour was presented by

(A) T.D. Wilson
(B) Ellis
(C) Kulthou
(D) Allen Foster

Answer: (D)



4. Which of the following programming language is exclusively used for Artificial Intelligence?

(A) C
(B) J2EE
(C) Prolog
(D) JAVA

Answer: (C)



5. To make a program safe, one should take care of

(A) Strong authentication and access controls
(B) Error checking controls
(C) Do risk analysis
(D) Vendor’s credibility

Answer: (A)



6. In CDS/ISIS ‘delimiters’ means

(A) Field address
(B) Field repeatability
(C) Field format
(D) Subfield indicators

Answer: (D)



7. A systematic method and process of studying and evaluating whether the expenditure for products, materials, or services is justified by the benefits is

(A) Break Even Analysis
(B) Cost-Effective Analysis
(C) System Analysis
(D) Administrative Analysis

Answer: (B)



8. What is the relationship between ISBD and cataloguing codes?

(A) They are not related to each other
(B) ISBD includes cataloguing rules
(C) ISBD can replace cataloguing rules
(D) Anglo-American codes include bibliographic description

Answer: (D)



9. Who first used the phrase ‘Bibliographical Control’?

(A) Paul Otlet
(B) Henry La Fontaine
(C) Luther Evans
(D) Konrad Gesner

Answer: (C)



10. Cost recovery and profit making aspects in relation to gathering information, organization, services and usage, etc. refer to

(A) Economy evaluation
(B) Coverage evaluation
(C) Workforce evaluation
(D) User evaluation

Answer: (A)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments