Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 3 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Which of the following are direct methods of user study?

i. Reading habits
ii. Analysis of library records
iii. Service preferences
iv. User needs
Codes:
(A) ii & iii
(B) ii & iv
(C) i & iv
(D) iii & iv

Answer: (C)



32. Which of the following are the steps in operational research process?

i. Construction of mathematical model
ii. Deriving solution from the model.
iii. Graphic representation of work on a time scale.
iv. Developing network diagram showing interrelationships.

Codes:

(A) i and ii are correct.
(B) ii and iii are correct.
(C) iii and iv are correct.
(D) iv and i are correct.

Answer: (A)



33. Which of the following are statistical programming software?

i. GAUSS
ii. SAS
iii. SPSS
iv. SLIM

Codes:

(A) i, iii and iv
(B) i, ii and iii
(C) i, ii and iv
(D) ii, iii and iv

Answer: (B)



34. Which of the following organizations are involved in providing translation services in India?

i. NISCAIR
ii. National Library of India
iii. IASLIC
iv IATLIS

Codes:

(A) ii and iv are correct.
(B) ii and iii are correct.
(C) i and iv are correct.
(D) i and iii are correct.

Answer: (D)



35. Which of the following are International Referral Centres for Scholarly Information?

i. DARE
ii. INFOTERRA
iii. International Referral Network
iv. Information Referral

Codes:

(A) ii & iv are correct.
(B) i & iv are correct.
(C) i & ii are correct.
(D) ii & iii are correct.

Answer: (C)



36. Which of the following are the works related to IFLA’s Committee on Freedom of Access to Information and Freedom of Expression (FAIFE)?

i. Publish reports, participate in national and international conferences and organize workshops.
ii. Monitor the state of intellectual freedom within the library community world-wide and publish newsletters and online news.
iii. Respond to violations of free access to information and freedom of expression and make press releases.
iv. Cross-association activities, to bring participants together.

Codes:

(A) i, iii and iv are correct.
(B) ii, iii and iv are correct.
(C) i, ii and iv are correct.
(D) i, ii and iii are correct.

Answer: (D)



37. Shannon’s model of information theory is criticized for which of the following reasons?

i. Concern on semantic issues
ii. Engineering bias
iii. Concern for technical transmission
iv. Emphasis on effectiveness

Codes:

(A) i and ii are correct.
(B) ii and iii are correct.
(C) iii and iv are correct.
(D) i and iii are correct.

Answer: (B)



38. Arrange the following Library Acts according to their year of enactment:

i. Uttarakhand
ii. Orissa
iii. Manipur
iv. Goa

Codes:

(A) iv, i, ii, iii
(B) i, ii, iii, iv
(C) iii, iv, ii, i
(D) ii, iii, i, iv

Answer: (C)



39. Arrange the following stages of knowledge representation in order:

i. Gather data
ii. Knowledge database
iii. Codification
iv. Content mapping

Codes:

(A) iv, iii, i, ii
(B) iii, i, iv, ii
(C) ii, iv, i, iii
(D) i, iii, ii, iv

Answer: (D)



40. Arrange the following according to their year of emergence:

i. ERNET
ii. NICNET
iii. C-DOT
iv. C-DAC

Codes:

(A) ii, iii, i, iv
(B) iii, ii, iv, i
(C) iv, ii, iii, i
(D) i, iv, iii, ii

Answer: (A)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments