Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science August 2016 Solved Paper 3 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE AUGUST 2016 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Identify the intellectual property related elements in Dublin Core Metadata.

(a) Creator
(b) Coverage
(c) Publisher
(d) Rights

Codes:

(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (a), (b), (d) are correct.
(3) (b), (c), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.

Answer: (4)



32. Identify the approaches to information given by M.J. Voiget:

(a) Current Approach (b) Catching up Approach
(c) Everyday Approach (d) Exhaustive Approach

Codes:

(1) (a), (b), (d) are correct.
(2) (a), (c), (d) are correct.
(3) (b), (c), (d) are correct.
(4) (a), (b), (c) are correct.

Answer: (2)



33. Both FRBR Study Group and FRANAR working Group have defined four user tasks each, in which two user tasks are common. Identify the common user tasks from the following:

(a) Find
(b) Identify
(c) Contextualize
(d) Select

Codes:

(1) (a) & (b) are correct.
(2) (b) & (c) are correct.
(3) (b) & (d) are correct.
(4) (a) & (d) are correct.

Answer: (1)



34. Identify the canons for idea plane

(a) Canons for characteristics
(b) Canon of currency
(c) Canons for succession of characteristics
(d) Canon of synonymous

Codes:

(1) (a) and (d) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (a) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.

Answer: (3)



35. Sampling error occurs when we take:

(a) Repeated samples from the same population.
(b) Samples from cross section of population.
(c) Samples from myriad population.
(d) Samples from discrete group of population.

Codes:

(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (c) and (d) are correct.
(4) (a) and (c) are correct.

Answer: (1)



36. Identify the key attributes of ephemeral literature from the following:

(a) Any transitory written or printed matter.
(b) Not intended to be retained or preserved.
(c) Carrying high archival value.
(d) Shorter lasting value.

Codes:

(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (c) and (d) are correct.

Answer: (2)



37. Arrange the following according to their year of establishment:

(a) Khuda Bakhsh Library, Patna.
(b) Theosophical Society Library, Madras.
(c) Geological Survey of India Library.
(d) Archaeological Survey of India Library.

Codes:

(1) (a), (d), (b), (c)
(2) (b), (d), (c), (a)
(3) (c), (b), (d), (a)
(4) (a), (c), (d), (b)

Answer: (4)



38. Arrange the following according to their year of foundation:
(a) China Academic Library and Information System (CALIS)
(b) Australian Academic & Research Library Network (AARLN)
(c) Research Libraries Group (RLG)
(d) Online Computer Library Centre (OCLC)

Codes:

(1) (a), (d), (b), (c)
(2) (b), (c), (a), (d)
(3) (d), (b), (c), (a)
(4) (d), (c), (a), (b)

Answer: (4)



39. Arrange the following in the order of their emergence:

(a) Integrated circuit
(b) Transistor
(c) Vacuum Tube
(d) Chip

Codes:

(1) (c), (b), (d), (a)
(2) (b), (c), (a), (d)
(3) (c), (b), (a), (d)
(4) (b), (d), (a), (c)

Answer: (3)



40. Arrange the following institutions according to the year of joining of Dr. S.R. Ranganathan:

(a) Banaras Hindu University
(b) Documentation Research Training Centre ISI, Bangalore.
(c) Madras University, Library.
(d) University of Delhi.

Codes:

(1) (a), (c), (d), (b)
(2) (a), (d), (c), (b)
(3) (c), (d), (a), (b)
(4) (c), (a), (d), (b)

Answer: (4)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments