Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 3 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. The three leadership styles identified by Koontz and others are

i. Autocratic
ii. Democratic
iii. Trait approach
iv. Free-reign

Codes:

(A) i, ii and iii are correct.
(B) ii, iii and iv are correct.
(C) iii, iv and i are correct.
(D) i, ii and iv are correct.

Answer: (D)



22. Which of the following are not the features of ISDN?

i. Simultaneous Digital Transmission
ii. Set of communication standards
iii. Creates and combines packets
iv. Program to visit web pages

Codes:

(A) i & ii are correct.
(B) ii & iii are correct.
(C) iii & iv are correct.
(D) i & iv are correct.

Answer: (C)



23. Which of the following facilitate formal communication on the web?

i. Wikis
ii. Chat
iii. RSS feeds
iv. Split screens

Codes:

(A) i & ii are correct.
(B) ii &iii are correct.
(C) i & iii are correct.
(D) iii & iv are correct.

Answer: (C)



24. Semantic Web is based on which of the following:

i. RDF
ii. Ontologies
iii. URL
iv. Cloud seeding

Codes:

(A) i, ii & iii are correct.
(B) ii, iii & iv are correct.
(C) i, iii & iv are correct.
(D) i, ii & iv are correct.

Answer: (A)



25. Which of the following are not web 2.0 Tools?

i. Ontologies
ii. Facebook
iii. Intelligent Web
iv. RSS Feeds

Codes:

(A) i & ii are correct.
(B) i & iii are correct.
(C) ii & iii are correct.
(D) iii & iv are correct.

Answer: (B)



26. Who are associated with the development of OSI Model?

i. Charles Buchman
ii. ISO
iii. MIT, USA
iv. UCLA, California

Codes:

(A) i and iv are correct.
(B) i and iii are correct.
(C) i and ii are correct.
(D) ii and iii are correct.

Answer: (C)



27. Which of the following source(s) you refer to get information on old name for ‘Zaire’?

i. Encyclopaedias
ii. Yearbooks
iii. Gazetteers
iv. Directories

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (i), (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (C)



28. The objectives of Empowered Committee under the chairmanship of D.P. Chattopadhyay submitted in 1986 were

i. To find out the implications of recommendations of NIP 1986.
ii. To recommend decision points for Government regarding libraries.
iii. To initiate a national commission on libraries.
iv. To develop a system of national libraries.

Codes:

(A) i and ii
(B) i, ii and iii
(C) ii and iv
(D) iii and iv

Answer: (Wrong Question)



29. Which of the following are plagiarism detection software?

(i) Turnitin
(ii) Ithenticate
(iii) Tulips
(iv) Veri Guide

Codes:

(A) (i) and (ii)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) (ii) and (iii)

Answer: (C)



30. Which of the following methods are adopted for offering information literacy?

i. Stand alone course
ii. Integrated with curriculum
iii. Online course
iv. Internship

Codes:

(A) i and ii
(B) i, ii and iii
(C) ii and iv
(D) i, ii and iv

Answer: (B)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments