Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. The seven basic tools for quality control was advocated by:

(A) Joseph Jurnan
(B) Phillip Koder
(C) Kauro Ishikawa
(D) C.A. Cutter

Answer: (C)



12. Which layer of ‘OSI’ Model occurs between ‘Network’ and ‘Physical’?

(A) Data Link
(B) Transport
(C) Session
(D) Presentation

Answer: (A)



13. ‘Network Twenty (20)’ is represented in binary digit as:

(A) 00111100
(B) 00001010
(C) 0001110
(D) 00010100

Answer: (D)



14. Action research is:

(A) An applied research
(B) A Longitudinal research
(C) A research carried out to solve immediate problem
(D) Simulative research

Answer: (C)



15. Lotka’s Law relates to:

(A) Scattering of Periodicals
(B) Obsolescence of Literature
(C) Seepage of Information
(D) Scientific productivity

Answer: (D)



16. According to Dr. S.R. Ranganathan ‘Library Civics and Hygiene’ means:

(A)  Library behaviour
(B) Library layout
(C) Physique of Book
(D) Care of Book

Answer: (C)



17. Which of the following are not the Working Groups under National Mission on Libraries?

(a) National Census of Libraries, Content Creation and Community Information Centres.
(b) Setting up of National Virtual Library, Networking and ICT Applications in Libraries.
(c) Library and Information Science Research, Development and Accreditation.
(d) Upgradation of the Existing Academic Libraries, University and Research Libraries.

Codes:

(A)  (a), (d) are correct
(B) (a), (b), (d) are correct
(C) (b), (c), (d) are correct
(D) (a), (c) are correct

Answer: (C)



18. Which of the following are true about publication element of ISBN?

(a) Variable Length.
(b) Upto 5 digits.
(c) Fixed length.
(d) Upto 6 digits.

Codes:

(A) (a), (d) are correct
(B) (a), (b), (d) are correct
(C) (b),(c), (d) are correct
(D) (a), (c) are correct

Answer: (A)



19. Which of the following are uses of work analysis?

(a) Simplifying the procedures.
(b) Line of authority.
(c) Improvement in various processes.
(d) Unity of Command.

Codes:

(A)  (b), (d) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (a), (d) are correct
(D) (a), (c) are correct

Answer: (D)



20. Which of the following are Impact Printers?

(a) Inkjet.
(b) Line.
(c) Dot matrix.
(d) Laser.

Codes:

(A) (b), (c) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (a), (d) are correct
(D) (c), (d) are correct

Answer: (A)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments