Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science January 2017 Solved Paper 3 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JANUARY 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS


11. What is RJ45?

(1) A network cable connector
(2) A node
(3) An electronic coupler
(4) A video display unit for signalling and controlling multimedia

Answer: (1)


12. SIP, the communication protocol communication stands for

(1) Signalling Information Protocol
(2) Internet Session Protocol
(3) Sound Initiation Protocol
(4) Session Initiation Protocol

Answer: (4)


13. The Fifth Anniversary of the general release of OCLC World Share Management Service — the first-ever cloud-based Cooperative Library Management System (that selected 500 libraries spanning six continents) was celebrated on:

(1) July 01, 2015
(2) July 03, 2015
(3) May 01, 2016
(4) August 12, 2016

Answer: (Wrong Question)


14. Which of the following is a measure of dispersion?

(1) Geometric mean
(2) Median
(3) Mode
(4) Root Mean Square Deviation

Answer: (4)


15. If 'r' is a rank of a word and T is its frequency then rf = c, where 'c' is a constant. Which law is this?

(1) Bradford's law
(2) Lotka's law
(3) Narain's law
(4) Zipf s law

Answer: (4)


16. VIDWAN (INFLIBNET) is

(1) An open source software
(2) An Association of Intellectuals
(3) A Programming Language
(4) A Database of Experts and a network of Researchers and Scientists at national level

Answer: (4)


17. Which of the following rights are granted for 'Literary works' according to Copyright Law of India?

(a) To make translation
(b) To use in reporting current events
(c) To make any adaptation
(d) To use for the purpose of research

Codes:

(1) (a) and (c) are correct.
(2) (a) and (b) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.

Answer: (1)


18. Identify from the following the features of tacit knowledge:

(a) Resides in human mind
(b) Cannot be articulated
(c) Tangible
(d) Easily accessible

Codes:

(1) (a) and (c) are correct.
(3) (a) and (b) are correct.
 (2) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.

Answer: (3)


19. Which of the following are the examples of Web-based learning and education?

(a) Answer Tips
(b) Moodle
(c) Revish
(d) Campus bug

Codes:

(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (c) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (c) and (d) are correct.

Answer: (1)


20. Which of the following are the two sections stated in `IFLA Digital Reference Guidelines'?

(a) Collaborative Virtual Reference
(b) The Administration of Digital Reference Service
(c) The Practice of Digital Reference
(d) Online Tools for Libraries

Codes:

(1) (a) and (c) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (a) and (d) are correct.

Answer: (2)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments