Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 3 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41. Arrange the following steps in Flow- Chart in order:

i. Modularity
ii. Data Structure
iii. Identifying problems into sub problems
iv. Loops and Termination of loops

Codes:

(A) iii, iv, i, ii
(B) iii, ii, iv, i
(C) ii, iii, iv, i
(D) iv, ii, i, iii

Answer: (B)



42. Arrange the following libraries according to their year of origin:

i. Asiatic Society Library, Bombay
ii. Connemara Public Library, Madras
iii. Delhi Public Library, Delhi
iv. National Library of India, Calcutta

Codes:

(A) i, ii, iv, iii
(B) i, iii, iv, ii
(C) ii, iv, iii, i
(D) iv, iii, ii, i

Answer: (A)



43. Arrange the following according to their year of origin:

i. Bowker Annual
ii. Europa World Yearbook
iii. India; a reference annual
iv. Stateman’s yearbook

Codes:

(A) iv, i, ii, iii
(B) i, ii, iv, iii
(C) iv, iii, i, ii
(D) ii, i, iv, iii

Answer: (A)



44. Arrange the following in the order of development:

i. GML
ii. Hypermedia
iii. SGML
iv. Memex

Codes:

(A) i, ii, iii, iv
(B) iv, ii, i, iii
(C) ii, iii, iv, i
(D) iii, ii, i, iv

Answer: (B)



45. Arrange in sequence the following committees workshop in order of their year of constitution:

i. UGC Committee for Development of University and College Libraries (S.R. Ranganathan)
ii. UGC Committee on National Network System for University Libraries (Dr. Yashpal)
iii. UGC Review Committee on Library Science (S.R. Ranganathan)
iv. UGC Workshop on Standards for College Libraries

Codes:

(A) iii, iv, i, ii
(B) iii, ii, i, iv
(C) i, iii, iv, ii
(D) i, ii, iv, iii

Answer: (C)



46. Match the following tools used in Total Quality Management:

List – I                                                            List – II

a. Statistical Quality Control                          i. Conformance and Maintain sticks
b. Check Sheets                                              ii. To identify relationship between problem and cause
c. Pareto Charts                                               iii. Checking variables
d. Fishbone diagram                                       iv. To identify intensity of problem

Codes:

a          b          c          d
(A)       ii          i           iv         iii
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       i           iii         ii          iv
(D)       iv         i           iii         ii

Answer: (B)



47. Match the following:

List – I (Hypothesis)                                       List – II (Characteristics)

a. Null                                                                         i. Statement of expectations
b. Working (Directional)                                 ii. Relational propositions
c. Explanatory                                                 iii. No relation between variables
d. Descriptive                                                  iv. Existence of variables

Codes:

a          b          c          d
(A)       i           iv         ii          iii
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       iii         ii          i           iv
(D)       iii         i           ii          iv

Answer: (D)



48. Match the following:

List – I                                                                        List – II

a. Theory of Hygiene & Motivation                           i. Likerts
b. Maturity Theory                                                      ii. Vroom and Lawler
c. Expectancy Theory                                                             iii. Herzberg
d. Analysis Theory                                                      iv. Argyris
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       ii          i           iii         iv
(D)       iv         i           ii          iii

Answer: (B)



49. Match the following:

List – I                                                            List – II

a. Harrold Koontz                                           i. MBO
b. Rensis Likert                                               ii. Three leadership styles
c. Peter Drucker                                              iii. Four systems management
d. George Haber                                             iv. Problem solving Vs. Decision making

Codes:

a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       ii          iii         i           iv

Answer: (D)



50. Match the following:

List – I                                                                                                            List – II

a. Information Literacy Competency Standards for Higher Education         i. IFLA
b. Seven Pillars of Information literacy                                                          ii. CAUL
c. Guidelines on Information Literacy for Life Long Learning                     iii. ACRL
d. Information Literacy Working Group                                                        iv. SCONUL

Codes:

a          b          c          d
(A)       iii         iv         i           ii
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       iii         i           ii          iv
(D)       ii          iii         i           iv

Answer: (A)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments