Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science January 2017 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JANUARY 2017 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS


31. Arrange the following according to their year of origin/publication:

(a) Cause and effect diagram
(b) MBO
(c) Pareto Principle
(d) POSDCORB

Codes:

(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (c), (d), (a)
(3) (c), (d), (a), (b)
(4) (d), (a), (b), (c)

Answer: (3)


32. Arrange the following Public Libraries Acts' according to their year of enactment

(a) Gujarat Public Libraries Act.
(b) Chhattisgarh Public Libraries Act.
(c) Goa Public Libraries Act.
(d) Rajasthan Public Libraries Act.

Codes:

(1) (a), (c), (b), (d)
(2) (d), (b), (a), (c)
(3) (c), (a), (d), (b)
(4) (d);(b), (c), (a)

Answer: (3)


33. Match the following:

List — I
List—II

a. Sample
i. Height, weight
b. Variable
ii. Cluster
c. Range
iii. Square root of variance
d. Standard deviation
iv. Difference in score distribution

Codes:

a
b
c
d
(1)
iv
ii
i
iii
(2)
ii
iv
i
iii
(3)
iii
ii
iv
i
(4)
i
ii
iii
iv

Answer: (2)


34. Match the following:

List — I
List — II

a. Basic Research
i. Problem of gaps in periodical collection in J.N.U. Library
b. Applied Research
ii. Use of measurement technique in Library Science
c. Action Research
iii. Use of Library in public schools in Delhi
d. Survey Research
iv. Five laws of Library

Codes:

a
b
c
d
(1)
iv
ii
i
iii
(2)
ii
iv
i
iii
(3)
iii
ii
iv
i
(4)
i
ii
iii
iv

Answer: (1)


35. Match the following States with their corresponding E-Government initiatives:

List — I
List — II

a. Kerala
i. Akshaya
b. M.P. (Dhar)
ii. Banglar Mukh
c. Maharashtra
iii. Gyandoot
d. West Bengal
iv. Information Junction

Codes:

a
b
c
d
(1)
i
iii
iv
ii
(2)
ii
i
iii
iv
(3)
iv
iii
ii
i
(4)
iii
ii
iv
i

Answer: (1)


36. Match the following:

List — I
List —II

a. Web of Science
i. Chemical Abstract Service (CAS)
b. Web Junction
ii. Elsevier
c. Scopus
iii. OCLC
d. SciFinder
iv. Thomas Reuters

Codes:

a
b
c
d
(1)
ii
iii
i
iv
(2)
iv
i
iii
ii
(3)
iii
iv
ii
i
(4)
iv
iii
ii
i

Answer: (4)


37. Match the following:

List — I
List -II

a. ABCD
i. Georgia (USA)
b. KOHA
ii. New Zealand
c. Weblis
iii. Brazil
d. Evergreen
iv. Poland

Codes:

a
b
c
d
(1)
iii
ii
iv
i
(2)
iv
ii
i
iii
(3)
iii
iv
i
ii
(4)
i
ii
iv
iii

Answer: (1)


38. Match the following:

List — I
List — II

a. Library Finance
i. Regular Grant
b. Non-plan Grant
ii. Funds given for building, Infrastructure & Machinery
c. Non-Recurring Grant
iii. Sources of Income and Expenditure
d. Plan Grant
iv. Funds given for project under annual / 5 year plan

Codes:


a
b
c
d
(1)
ii
iii
i
iv
(2)
i
iv
iii
ii
(3)
iii
i
ii
iv
(4)
ii
i
iv
iii

Answer: (3)


39. Match the following Main Entry fields with their corresponding tag as are given numbers in MARC 21:

List — I
List — II

a. 100
i. Main Entry — Uniform Title
b. 110
ii. Main Entry — Meeting Name
c. 111
iii. Main Entry — Personal Name
d. 130
iv. Main Entry — Corporate Name

Codes:

a
b
c
d
(1)
iii
iv
ii
i
(2)
iv
iii
ii
i
(3)
i
iii
iv
ii
(4)
ii
iv
i
iii

Answer: (1)


40. Assertion (A): There is a connection between the concept of uncertainty and relevance in IR.

Reason (R): In IR both uncertainty and relevance are totally ruled out as part of query document matching.

Codes

(1) (A) is true; but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.

Answer: (1)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments