Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science November 2017 Solved Paper 3 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE NOVEMBER 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS


41. Arrange year-wise development of the following indexing systems:
(a) Relational Indexing by J.E.L. Farradane
(b) Chain Indexing by S.R. Ranganathan
(c) Subject Indexing by J.E. Coates
(d) PRECIS by Derek Austin

Code:

(1) (b), (a), (c), (d)
(2) (a), (b), (c), (d)
(3) (c), (d), (b), (a)
(4) (d), (c), (a), (b)

Answer: (1)


42. Arrange, from among the following, the areas of access-points in their proper sequence as given in ISBD.

(a) Notes
(b) Series
(c) Edition
(d) Material Specific details

Code:

(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (c), (d), (b), (a)
(3) (b), (c), (d), (a)
(4) (d), (c), (b), (a)

Answer: (2)


43. Arrange the following connecting symbols of CC- 6th ed. according to their increasing ordinal value:

(a) ) (arrester)
(b) ← (backward arrow)
(c) → (forward arrow)
(d) 0 (zero)

Code:

(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (a), (b), (c), (d)
(3) (c), (d), (b), (a)
(4) (d), (a), (c), (b)

Answer: (2)


44. Identify the correct sequence of indicator digits of Intra Facet Phase Relation as used in CC (6th edition).

(1) j k m n r
(2) j k m r o
(3) i j k m n
(4) j k m n q

Answer: (1)


45. Arrange in sequence the following subject classes according to their occurance in the schedules of DDC, 21st Ed.m

(a) Food Technology
(b) Public Finance
(c) General Encyclopaedias
(d) Bibliographies

Code:

(1) (d), (b), (c), (a)
(2) (d), (c), (b), (a)
(3) (c), (b), (a), (d)
(4) (c), (a), (b), (d)

Answer: (2)


46. Arrange in sequence the Maslow’s hierarchy of needs:

(a) Social
(b) Esteem
(c) Physiological
(d) Safety

Code:

(1) (c), (d), (a), (b)
(2) (d), (b), (a), (c)
(3) (d), (a), (c), (b)
(4) (c), (a), (b), (d)

Answer: (1)


47. Arrange in sequence the following document titles alphabetically word by word :

(a) Bookfinder
(b) Bookkeeping made simple
(c) Book bytes
(d) Books that changed the world

Code:

(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (c), (d), (a)
(3) (c), (a), (b), (d)
(4) (c), (d), (a), (b)
Answer: (3)


48. Arrange the steps of the 8W’S Literacy Model in correct order as given by Annette Lamb:

(a) Webbing
(b) Wishing
(c) Wondering
(d) Weaving

Code:

(1) (c), (a), (b) and (d)
(2) (b), (a), (c) and (d)
(3) (c), (a), (d) and (b)
(4) (c), (b), (a) and (d)

Answer: (3)


49. Match the following sources with their corresponding functions:

List – I
List - II
(a) Counter
(i) Tracking e-resources usage statistics
(b) Affinity string
(ii) Impact factor
(c) Link resolver
(iii) Tracking online usage by user categories
(d) Journal of citation report
(iv) Number of times users’ connectivity to a resource

Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(3)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(4)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)

Answer: (3)


50. Match the following consortiums with their corresponding locations:

List – I
List - II

(a) UGC-DAE Consortium
(i) Manesar (Gurgaon)
(b) ERMED-India Consortium
(ii) Gandhinagar, (Ahmedabad)
(c) DeLCON-DBT’s E-Library Consortium
(iii) Indore
(d) e-Shodh Sindhu
(iv) New Delhi

Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(4)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)

Answer: (1)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments