Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 3 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41.  Arrange in sequence the following repository libraries according to their year of establishment:

(a) Connemara Public Library, Chennai.
(b) Delhi Public Library, Delhi.
(c) Asiatic Society Library, Mumbai.
(d) Central Reference Library, Kolkata.

Codes:

(A) (d), (a), (c) and (b)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (b), (d), (a) and (c)
(D) (c), (a), (b) and (d)

Answer: (D)



42.  Arrange the following Catalogue Codes according to their first publication year:

(A) CCC, AA code, ALA code, AACR-I.
(B) ALA code, CCC, AA code, AACR-I.
(C) AA code, ALA code, CCC, AACR-I.
(D) AACR-I, CCC, AA code, ALA code.

Answer: (C)



43.  Arrange in sequence the steps involved in Browne Charging Procedure:

(a) Stamping the date slip.
(b) Identification of borrower.
(c) Slipping the book card in reader’s ticket.
(d) Arrange cards in juxta position.

Codes:

(A) (a), (d), (b) and (c)
(B) (b), (c), (a) and (d)
(C) (c), (b), (d) and (a)
(D) (d), (a), (c) and (b)

Answer: (B)



44.  Arrange in sequence the following E-Journal Consortia in India according to their year of establishment:

(a) National Knowledge Resource Consortium.
(b) IIM Library Consortium.
(c) Consortium for e-Resources in Agriculture.
(d) INDEST-AICTE Consortium.

Codes:

(A) (c), (a), (d) and (b)
(B) (a), (d), (b) and (c)
(C) (b), (d), (c) and (a)
(D) (d), (b), (a) and (c)

Answer: (C)



45.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Protocols
(i)
Work Station
(b)
Device Drivers
(ii)
Electronic/Radio Signals
(c)
Node
(iii)
Manage Network Serviceswww.netugc.com
(d)
Transmission Media
(iv)
Language that allow computers to communicate

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
(B)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(C)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(D)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)

Answer: (A)



46.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Bus
(i)
Nodes connected to hub
(b)
Star
(ii)
Each node connects to every other
(c)
Ring              
(iii)
Nodes connected to backbone
(d)
Mesh
(iv)
Each node connected to the next

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
(B)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
(C)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(D)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)

Answer: (C)



47.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Readers Advisory Service
(i)
Market Survey Report
(b)
Referral Service
(ii)
Preparation of Trend Report
(c)
Review Service
(iii)
Helping reader in selection of right book
(d)
Digest Service
(iv)
Directing the user to the source of information

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(D)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)

Answer: (D)



48.  Match the following organizations with their contribution to information literacy:


List- I

List-II

CILIP
(i)
Information Literacy Model of Eight Competencies
(b)
SCONUL
(ii)
Guidelines for Information Literacy for Life Long Learning
(c)
ACRL
(iii)
Information literacy Competency Standards for Higher Education
(d)
IFLA
(iv)
Seven Pillars of Information Literacy

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(B)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
(C)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(D)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)

Answer: (B)



49.  Match the following Information Seeking Behaviour models with corresponding theories:


List- I

List-II

(a)
Wilson Model of ISB
(i)
Tailored to Electronic Environment-the process consists of eight sub-processes
(b)
Derrin’s Model of ISB
(ii)
Association of feelings, thoughts and actions but not cognitive
(c)
Kuhlthous Model of ISB
(iii)
Sense making approach-based on situation, gap and outcome-three key elements
(d)
Marchioninis ISB Model
(iv)
Three fold view on information seeking context, system and information sources

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(C)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(D)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)

Answer: (A)



50.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Descriptive Research
(i)
Critical evaluation of available facts or information
(b)
Applied Research
(ii)
Surveys and fact finding enquiries
(c)
Empirical research
(iii)
Relies on experience or observation alone
(d)
Analytical research
(iv)
Finding a solution to an immediate social problem

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(B)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)
(C)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(D)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)

Answer: (B)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments