Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 3 Questions 51-60 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 51-60 WITH ANSWERS



51.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Day book system
(i)
Each per book
(b)
Ledger system
(ii)
Browne system
(c)
One card
(iii)
Note down transactions
(d)
Two card system
(iv)
One page per borrower

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(D)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)

Answer: (B)



52.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Nominal Data
(i)
Level of satisfaction regarding library facilities
(b)
Ordinal data
(ii)
Frequency of use of internet by different user groups
(c)
Interval Data
(iii)
Ranking of library services by users
(d)
Ratio
(iv)
Gender details of library users

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
(B)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)
(C)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)

Answer: (D)



53.  Match the following:


List- I

List-II


(Commissions)

(opinions)
(a)
D.S Kothari Commission
(i)
It is right and proper that university should provide great libraries
(b)
Radhakrishnan Commission
(ii)
Electronic/Radio Signals
(c)
Calcutta Commission
(iii)
Nothing could be more damaging to a department than neglecting its library
(d)
Truman’s Commission
(iv)
The library is the heart of university work

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
(B)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(C)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(D)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)

Answer: (B)



54.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Books in print
(i)
Prouest
(b)
The stateman’s year book
(ii)
Microsoft
(c)
Ulrich’s International Periodical Directory
(iii)
Palgrave Mac Millan
(d)
Encarta Encyclopedia
(iv)
R.R Bowker

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)

Answer: (D)



55.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Statistical Analysis
(i)
Pitcharard
(b)
Statistical Bibliography
(ii)
S.R Ranganathan
(c)
Librametry
(iii)
E.W. Hume
(d)
Bibliometrics
(iv)
Francil Cole

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(D)
(iii)
(iii)
(i)
(iv)

Answer: (A)



56.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
F.Rider
(i)
FRBR
(b)
E.J Coates
(ii)
Citation Indexing
(c)
(iii)
International classification
(d)
Eugene Garfield
(iv)
BTI Indexing

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(B)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(C)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(D)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)

Answer: (A)



57.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Browne
(i)
OCLC
(b)
SWOT analysis
(ii)
Digital Library Software
(c)
Worldcat
(iii)
Charging System
(d)
Greenstone
(iv)
Management Practice

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
(B)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)

Answer: (C)



58.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Cumulative Books in Print
(i)
Bibliography of Periodicals
(b)
Ulrich International Periodical Directory
(ii)
Trade bibliography
(c)
World of Learning
(iii)
Bibliographical source
(d)
Who’s Who in India
(iv)
Directory

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(B)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(C)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(D)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)

Answer: (A)



59.  Match the following:


List- I

List-II

(a)
Bibliographic service
(i)
E-mail to user with links to latest e-journals
(b)
Alert service
(ii)
Translated copy of a document
(c)
Condensation service
(iii)
Compilation of audio records by a singer
(d)
Support service
(iv)
Abstracting selected and analysed information

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
(B)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(C)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(D)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)

Answer: (D)



60.  Assertion (A): LIS professionals are ultimately bestowed with the responsibility of building the image of the person.

Reason (R): The measure of the image is the service they render and not their financial gains.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments