Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 2 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41. Assertion (A): ‘Pay and Use’ concept has not been accepted in libraries of India.

Reason (R): Library staff does not possess the essential skills required for product development and promotion.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true
(B) (A) is true but (R) are false
(C) (R) is true, but (A) is false
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)



42. Assertion (A): Library Science profession in India enjoys the status at par with medical, legal and management professions.

Reason (R): S.R. Ranganathan’s contributions and teachings for Indian librarianship secured a status to the profession.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)



43. Assertion (A): In conducting research, Social Sciences are not considered at par with natural sciences.

Reason (R): Research in Social Sciences can’t be performed so rigorously as can be in Natural Sciences.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



44. Assertion (A): Research starts in mind first and then in laboratories.

Reason (R): Systematically conducted research leas to generalization.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)



45. Assertion (A): Systematic and efficient use of statistical tools in research helps in precise interpretation of research results.

Reason (R): Statistical tools cannot give specific explanations of the data.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)



Read the following passage and answer the questions 46-50:

While Boyd allows that some people consider email or discussion lists to be Social Software, he makes an important distinction between traditional communication software and Social Software. He explains that traditional software places people into groups with a top-down approach; in other words, it assigns membership. However, Social Software takes a bottom-up approach, which enables people to organize themselves into a network based on their preferences. Therefore, with a bottom-up approach, people can sign up for a system and build communities using their personal preferences (Marenzi et al., 2008). In contrast, traditional communication software uses a top-down approach where people are assigned into a specific organization or groups. Social Software based on supporting individuals who interact socially with people who have similar interests (Marenzi et al., 2008). In addition, users typically enjoy Social Software itself and work with various Social Software applications voluntarily. For example, the authors of social media enjoy content that they have created themselves, content that is copied from other media, and mash-ups that contain a mix of content that could possibly be from several authors (Ahonen and Lietsala, 2007). The popularity of social technologies is attributed to the increase in low-cost tools and the critical mass of millions of people who are now connected to the Internet and to the people’s need to feel like part of a community (Avram, 2006). These users tend to rely more on their own personal social networks than on traditional business structures. (vinson 2005) describes additional features of Social Software tools: they allow people to easily participate (by both contributing and reading) in the activities; they provide opportunity for networking and allow for the self-forming of networks since people are usually both consumers and producers; and each individual can be a member on several networks simultaneously (Avram, 2006).



46. People are assigned into specific organization or groups in ----------- approach.

(A) Top-down approach
(B) Down-top approach
(C) Top-bottom system approach
(D) Down-top system approach

Answer: (A)



47. The basic feature(s) of social software is/are:

(A) Social interaction
(B) Personal interaction
(C) Enjoying social software
(D) (A) and (C) are correct.

Answer: (D)



48. Authors of social media enjoy ---------of contents.

(A) Self-created contents
(B) Contents from magazines
(C) Contents from many formats
(D) Contents from many languages

Answer: (A)



49. The reason/s attributed to the popularity of social networking is/are:

(A) Masses have started using internet.
(B) All have free access to internet.
(C) All are technology literates.
(D) Stimulation of on-line communities over the traditional communities.

Answer: (A)



50. The social software tools allow.

(A) Easy participation
(B) Quick networking
(C) Consumer networking
(D) Both (A) & (B)

Answer: (D)










SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments