Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 3 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. Joseph W Lippincott Award is presented to the librarians for

(A) promoting love for books and reading.
(B) advanced study in the field of children’s library.
(C) achievements in classification and cataloguing.
(D) outstanding participation in professional library associations.

Answer: (D)



12. LIPHIS (Linked Phrase Indexing System) was developed by

(A) T.C. Craven
(B) J. Farradane
(C) J.C.R. Yeats
(D) P. Ekern

Answer: (A)



13. Which of the following gives complete control over the cross references of an index to the Indexer?

(A) See also cross reference
(B) Check also cross reference
(C) See cross reference
(D) Inverted cross reference

Answer: (D)



14. LIS Gateway is maintained by

(A) ILA
(B) IASLIC
(C) SIS
(D) IATLIS

Answer: (A)



15. A situation where a digital resource is no longer readable is called

(A) Digital Divide
(B) Digital Representation
(C) Digital Rendering
(D) Digital Obsolescence

Answer: (D)



16. What type of bibliography is ‘Indian National Bibliography’?

(A) Enumerative
(B) Analytical
(C) Descriptive
(D) Textual

Answer: (A)



17. EUAL stands for

(A) E-monitoring library for Academics
(B) End User Logistics Association
(C) Electronic Usage of Library Acquisitions
(D) End User License Agreement

Answer: (D)



18. WIPO Academy deals with

(A) Patent Cooperation Treaty
(B) Courses on Intellectual Property
(C) Trademarks Gateway
(D) All of the above

Answer: (B)



19. Public Library Association (PLA) is a division of

(A) ALA
(B) ILA
(C) IFLA
(D) IASLIC

Answer: (A)



20. Which of the following are the characteristic features of Post coordinate indexing system?

i. Index terms are pre-determined
ii. Coordination of terms done by users
iii. No fixed citation order
iv. Multiple entries prepared for each document

Codes:

(A) i and ii are correct.
(B) ii and iii are correct.
(C) i and iii are correct.
(D) ii and iv are correct.

Answer: (B)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments