Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science January 2017 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JANUARY 2017 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS


21. Identify the type of `metadata' held by D space for archiving contents:

(a) Descriptive
(b) Configured
(c) Structural
(d) Administrative

Codes:

(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (b), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.

Answer: (4)


22. Which of the following are 'Special Auxiliary Subdivisions' of UDC?

(a) Apostrophe
(b) Sub-grouping
(c) Colon
(d) Point-naught

Codes:

(1) (a) and (d) are correct.
(2) (a) and (b) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.

Answer: (1)


23. What are the constituent elements of Simon's Flow Chart that are the components of management system?

(a) Planning
(b) Staffing
(c) Motivating
(d) Innovating

Codes:

(1) (a), (b) and' (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (d), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.

Answer: (1)


24. Which of the following are the characteristics of not-for-profit organizations according to Edward G. Evans?

(a) Financial sources derived from outside funding sources rather than from sales of service.
(b) Have clear indicator of effect i.e. profit or loss.
(c) Organizations are public rather than private.
(d) Funding preferences for collaborative projects.

Codes:

(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.

Answer: (2)


25. Which of the following are the criteria for defined open standard in W3C (2006)?

(a) Transparency and Impartiality
(b) Maintenance and Relevance
(c) Availability and Openness
(d) Security and Preservation

Codes:

(1) (a), (b), (d) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (c), (d) are correct.
(4) (a), (b), (c) are correct.

Answer: (4)


26. A Blog usually provides

(a) A commentary on a particular subject.
(b) A personal online diary.
(c) An online brand advertising of a particular individual or company.
(d) An exclusive pre-paid publishing tool and non-instructional and non-illustrative resource for the scribes.

Codes:

(1) (a), (c) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.

Answer: (3)


27. Which of the following are pillars of information literacy according to SCONUL seven pillars of information literacy?

(a) Find
(b) Gather
(c) Identify
(d) Manage

Codes:

(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.

Answer: (2)


28. Identify from the following, the digital library projects were implemented by C-DAC (Agency) Noida:

(a) Creation of Vidwan database
(b) Print your own book — Mobile Digital Library
(c) Creation of Shodhsindhu
(d) Creation of Digital Library of Books in President House

Codes:

(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (c) and (d) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.

Answer: (4)


29. Which of the following are the objectives of RRRLF?

(a) To act as referral centre
(b) To act as clearing house
(c) To promote reading habit
(d) To promote library movement

Codes:

(1) (a), (b) are correct.
(2) (b), (c) are correct.
(3) (a), (d) are correct.
(4) (c), (d) are correct.

Answer: (Wrong Question)
Proper answer will be (b), (d) are correct.


30. Identify the sequence of the 'title' and 'statement of responsibility' area from the following: www.netugc.com

(a) Title proper
(b) Parallel title
(c) General Material Designation (GMD)
(d) Statement of responsibility

Codes:

(1) (a), (c), (b) and (d)
(2) (c), (b), (a) and (d)
(3) (d), (c), (b) and (a)
(4) (b), (a), (c) and (d)

Answer: (1)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments