Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science November 2017 Solved Paper 3 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE NOVEMBER 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS


31. Controlled vocabularies fall broadly into following categories:

(a) Subject Heading Lists
(b) Thesauri
(c) Folksonomies
(d) Ontologies

Code:

(1) (a) and (c) are correct
(2) (b), (c) and (d) are correct
(3) (a), (b) and (d) are correct
(4) (c) and (d) are correct

Answer: (3)


32. Which of the following are the components of a barcode symbol?

(a) Antenna
(b) Quiet zone
(c) Transponder
(d) Start character

Code:

(1) (a) and (c) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (b) and (d) are correct
(4) (a) and (d) are correct

Answer: (3)


33. ‘Embargo’ in the context of ‘Book Trade’ is:

(a) A limitation on access, to older resources by the publishers.
(b) Perpetual ban on the access of the given resources of a publisher.
(c) A limitation on access to resources placed by publishers.
(d) A limitation on access to the resources usually to prevent the cancellation of individual
subscription.

Code:

(1) (c) and (d) are correct
(2) (a) and (b) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (1)


34. Which of the following are Research Information Management System?

(a) Pure
(b) Quetext
(c) Converis
(d) VIVO

Code:

(1) (a), (b) and (d) are correct
(2) (a), (b) and (c) are correctwww.netugc.com
(3) (a), (c) and (d) are correct
(4) (b), (c) and (d) are correct

Answer: (3)


35. Which of the following are the open access initiatives of INFLIBNET?

(a) Shodhganga
(b) e-Shodh Sindhu
(c) Infoport
(d) IndCat

Code:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (a) and (c) are correct

Answer: (4)


36. Which of the following are embedded processors?

(a) Micro Controller
(b) Digital Signal Processor
(c) Cor 2 extreme
(d) Intel Xeon

Code:

(1) (a), (b) and (d) are correct
(2) (b), (c) and (d) are correct
(3) (a), (b) and (c) are correct
(4) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (1)


37. Jubilee (JISC User Behaviour in Information Seeking: Longitudinal Evaluation of Electronic Information Services ) seeks to :

(a) Predict, monitor and characterise ISB in relation to EIS (Electronic Information Services).
(b) Provide illuminative and contextual pictures built up overtime to users and non-users.
(c) Evaluate materials of rarity in nature.
(d) Adjudge the quality of hard copies of e-reference tools served to readers in a given library over a period of time.

Code:

(1) (c) and (d) are correct
(2) (a) and (b) are correct
(3) (b) and (c) are correct
(4) (a) and (d) are correct

Answer: (2)


38. Arrange the following state Public Library Acts according to their year of enactment:

(a) Chhattisgarh Public Libraries Act
(b) Haryana Public Libraries Act
(c) Orissa Public Libraries Act
(d) Lakshadweep Public Libraries Act

Code:

(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (d), (b), (c), (a)
(3) (c), (b), (d), (a)
(4) (a), (b), (c), (d)

Answer: (1)


39. Arrange in sequence the following public libraries according to their year of origin.

(a) Connemara Public Library
(b) Delhi Public Library
(c) Calcutta Public Library
(d) Baroda Central Library

Code:

(1) (c), (a), (d), (b)
(2) (c), (d), (b), (a)
(3) (a), (b), (d), (c)
(4) (a), (d), (b), (c)

Answer: (1)


40. Arrange the following laws / principles from lower to higher level as propounded by
S.R. Ranganathan.

(a) Fundamental Laws
(b) Canons
(c) Principles
(d) Basic Laws

Code:

(1) (c), (b), (a), (d)
(2) (a), (b), (c), (d)
(3) (b), (d), (a), (c)
(4) (d), (c), (b), (a)

Answer: (1)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments