Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science November 2017 Solved Paper 3 Questions 51-60 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE NOVEMBER 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 51-60 WITH ANSWERS


51. Match the following leading Abstracting and Indexing tools/Databases with their corresponding Publishers/Content Providers:

List – I            List - II

(a) LISA          (i) NISCAIR
(b) ILSA         (ii) EBSCO
(c) LISTA       (iii) IASLIC
(d) Indian Science Abstracts  (iv) ProQuest

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(4)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)

Answer: (1)


52. Match the following threats to ‘information society’ with the corresponding concept:

List – I
List - II
(a) Compromises intellectual Property
(i) Confiscation of equipment or information
(b) Deliberate acts of theft
(ii) Unauthorized access to data
(c) Deliberate acts of information extortion
(iii) Piracy
(d) Deliberate acts of espionage or trespass
(iv) Blackmail of information disclosure.

Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (iv)       (ii)        (iii)       (i)
(3)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(4)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)

Answer: (4)


53. Match the following:

List – I
List - II

(a) Political Map
(i) Features of land
(b) Route Map
(ii) Roads and bridges, etc.
(c) Physical Map
(iii) Limiting territorial boundaries
(d) Thematic Map
(iv) Mining, agriculture, etc.

Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(4)        (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (3)


54. The MARC Field 264 has different second indicator values to indicate separate data elements in RDA. Match these second indicator values with the respective data elements:

List – I
List - II

(a) −0
(i) Distribution statement
(b) −1
(ii) Publication statement
(c) −2
(iii) Manufacture statement
(d) −3
(iv) Production statement

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(2)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(3)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)

Answer: (1)


55. Match the following mechanisms of information processing with corresponding service as given by S. Seetharama:

List – I
List - II

(a) Announcement
(i) Translation Service
(b) Evaluation
(ii) Current Awareness Service
(c) Document access
(iii) Indexing Service
(d) Accretion
(iv) State-of-the-art report

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(2)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(3)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)

Answer: (2)


56. Match the following queries with corresponding type of reference service:

List – I
List - II

(a) Communication with Library Staff through VoIP
(i) Asynchronous reference service
(b) Reference query through e-mail
(ii) Online reference service
(c) Use of e-resources seeking answers
(iii) Virtual Reference Desk
(d) Webforms
(iv) Reference interview

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(2)        (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(3)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(4)        (ii)        (iv)       (iii)       (I)

Answer: (3)


57. Match the following with corresponding explanation:

List – I
List - II

(a) Embargo
(i) Publisher’s list of new titles
(b) Big Deal
(ii) Authorization for regular shipment of new editions of specific products
(c) Front List
(iii) Publisher’s restriction one-resource access
(d) Standing order
(iv) large bundled e-journal package of single publisher on discounted price

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(3)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(4)        (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (1)


58. Match the following NISO (National Information Standard Organisation) standards with their corresponding descriptions applicable to Libraries:

List – I
List - II

(a) Z 39.41
(i) Dublin core Metadata Element set
(b) Z 39.63
(ii) Syntax for Digital Object Identifier (DOI)
(c) Z 39.84
(iii) Inter library loan data elements
(d) Z 39.85
(iv) Printed information on spines

Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)

Answer: (3)


59. Match the following:

List – I
List - II

(a) Counter
(i) Article metric
(b) PLoS ALMs
(ii) Author metric
(c) ORC ID
(iii) All metric
(d) Social Media citations
(iv) Journal metric

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(3)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(4)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)

Answer: (2)


60. Match the following Office Products with their corresponding Producers/Organisations:

List – I
List - II

(a) Open Office
(i) IBM
(b) MS-Office
(ii) Apache Foundation
(c) Lotus Note
(iii) Apple
(d) iWork
(iv) Microsoft Corporation

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(3)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(4)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)

Answer: (2)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments