Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science August 2016 Solved Paper 3 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE AUGUST 2016 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. If “selected poems of Harivansh Rai Bachchan” have been translated by Yogesh Sharma and Introduction has been given by A.K. Anand, the main entry according to AACR II Revised edition will be made under:

(1) Yogesh Sharma
(2) A.K. Anand
(3) Selected Poems of Harivansh Rai Bachchan
(4) Harivansh Rai Bachchan

Answer: (4)



12. The ‘Influence of city folk on rural folk’ is an example of

(1) Loose Assemblage Kind-I
(2) Loose Assemblage Kind-II
(3) Loose Assemblage Kind-III
(4) Lamination

Answer: (3)



13. “Truncation” is used for

(1) Bibliographic Control
(2) Search Formulation
(3) MARC Format
(4) Database Creation

Answer: (2)



14. In the context of management, which of the following statement is not correct?

(1) Maslow’s need analysis is useful for understanding motivation of employees.
(2) Theory ‘Z’ is the contribution of Chinese style of management.
(3) Money is the most powerful motivating agent.
(4) Mission of an organisation is essentially abstract.

Answer: (2)



15. Who developed the concept of Business Process Management (BPM)?

(1) Michael Porter
(2) F.W. Taylor
(3) H. Smith
(4) D.A. Wren

Answer: (1)



16. Green Stone-3, multilingual, multiplatform and highly configurable digital software is written in

(1) JAVA
(2) C++
(3) COBOL
(4) BASIC

Answer: (1)



17. Which of the following is an example of Microblogging?

(1) Word Press
(2) Blog spot
(3) Live Journalwww.netugc.com
(4) Twitter

Answer: (4)



18. ‘Instagram’ was acquired by Facebook in the year

(1) 2008
(2) 2010
(3) 2012
(4) 2014

Answer: (3)



19. Kwzweil Data Entry Machine (KDEM) is meant

(1) To produce texts for visually impaired.
(2) To design digital project for all.
(3) To retrieve information for all.
(4) To design information product for all.

Answer: (1)



20. Lotka’s law of scientific productivity is expressed by the equation: Y = C/Xn Here Y represents:

(1) Frequency of authors writing only one paper.
(2) The year of publication
(3) The number of articles
(4) Frequency of authors making X contribution

Answer: (4)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments