Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. Books of Unknown or doubtful authorship is known as:

(A) Apograph
(B) Incunabulla
(C) Apocryphal books
(D) Blue Books

Answer: (C)



2. If we plot ‘recall’ and precision on ‘X’ and ‘Y’ axis to draw a graph, then we get a

(A) Downward sloping straight line
(B) Upward sloping straight line
(C) ‘a’ shaped curve
(D) Hyperbola

Answer: (Incorrect question)



3. The term ‘Literary warrant’ for book classification was introduced by

(A) W.C.B. Sayers
(B) Wyndham Hulme
(C) J.D. Brown
(D) H.E. Bliss

Answer: (B)



4. Under which approach of Wersig-Neveling’s information theory, information is seen as static relations between physical objects which may be perceived or not?

(A) The meaning approach
(B) The structural approach
(C) The process approach
(D) The knowledge approach

Answer: (B)



5. Which information theory focuses on the purpose of communication is, to inform, instruct or motivate the receiver?

(A) Shannon’s Theory
(B) Weaver’s Theory
(C) Ackoff’s Theory
(D) Yovit’s Theory

Answer: (C)



6. ‘Noise’ in Information retrieval is due to

(A) Precision
(B) Recall
(C) Relevant Information
(D) Redundant Information

Answer: (D)



7. In which scheme of classification, special auxiliaries denote locally recurrent characteristics?

(A) Dewey Decimal Classification
(B) Universal Decimal Classification
(C) Bibliographic Classification
(D) Colon Classification

Answer: (B)



8. Which of the following makes a network insecured?

(A) Encryption
(B) Network Interface Card (NIC)
(C) Password Capture
(D) Static Keys

Answer: (C)



9. Whose model of communication of knowledge suggests that communication is an open system?

(A) G. Garbner
(B) Juger Hebermans
(C) Shannon & Weaver
(D) M. Foucault

Answer: (A)



10. ‘Trans Border Data Flow’ means

(A) Exchange of documents between countries
(B) Free flow of information between countries
(C) Flow of information between countries
(D) Exchange of electronic information between countries

Answer: (D)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments