Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science January 2017 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JANUARY 2017 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS


1. Number of working days of National Library of India in a year

(1) 350 days
(2) 360 days.
(3) 362 days
(4) 365 days

Answer: (3)


2. Lotka's law deals with

(1) Frequency of occurrence of words in a text.
(2) Productivity of authors in terms of scientific papers.
(3) Scattering of articles over different journals.
(4) Growth of articles in journals.

Answer: (2)


3. The large volumes of high velocity, complex and variable data are termed as

(1) Big data
(2) Linked data
(3) Semantic data
(4) Ontology-based data

Answer: (1)


4. Sony unveiled the first Blu-ray Disc (BD) prototypes in

(1) September 1982
(2) August 1985
(3) October 2000
(4) November 2005

Answer: (3)


5. ISO 26324: 2012 is a standard for

(1) RFID in Libraries
(2) DOI
(3) Dublin Core
(4) Inter Library Transaction

Answer: (2)


6. ISO 2108 standard is related to:

(1) International Standard Serial Number
(2) International Standard Book Number
(3) International Technical Report Number
(4) International Standard for Patents Number

Answer: (2)


7. The Browne charging system does not include

(1) Reader's ticket
(2) Book card
(3) Date slip
(4) Transaction slip

Answer: (4)


8. In CC `1' is used for Unity, God, World, First in evolution etc. as a

(1) Seminal mnemonic
(2) Schedule mnemonic
(3) Alphabetical mnemonic
(4) Syntactical mnemonic

Answer: (1)


9. Identify the mode of formation of the subject 'Agriculture of Corn'

(1) Agglomeration
(3) Fusion
(2) Denudation
(4) Lamination

Answer: (4)


10. The number of successive characteristics forming the basis of its derivation from the Universe of Knowledge is known as:

(1) Order of an array
(2) Order of a class
(3) Open array
(4) Collateral array

Answer: (2)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments