Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science November 2017 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE NOVEMBER 2017 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS


11. Who proposed Big Six Information Literacy Skills?

(1) C.D. Ferguson
(2) G. Dunsire
(3) E.A. Fox
(4) M.B. Eisenberg and R.E. Berkowitz

Answer: (4)


12. Which of the following statements are wrong with reference to INB?

(a) Excludes musical scores
(b) First appeared in 1951
(c) Classified part follows CC, but DDC numbers assigned at the bottom
(d) The main entries are in Roman Script

Code:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (a) and (d) are correct

Answer: (2)


13. The protection of non-personal data in Transborder Data Flow uses which of the following legal instruments?

(a) Copyright
(b) Patent
(c) Bandwidth
(d) Trademark

Code:

(1) (a), (b) and (c) are correct
(2) (b), (c) and (d) are correct
(3) (a), (c) and (d) are correct
(4) (a), (b) and (d) are correct

Answer: (4)


14. From which universities S.R. Ranganathan was awarded D. Litt (Honoris Causa)?

(a) University of Delhi
(b) University of Madraswww.netugc.com
(c) University of London
(d) University of Pittsburgh

Code:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (a) and (c) are correct
(3) (b) and (c) are correct
(4) (a) and (d) are correct

Answer: (4)


15. Information about recent floods in Bihar can be found in:

(a) Asian Recorder
(b) Data India
(c) India; a reference annual
(d) Statistical Abstract, India

Code:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (a) and (c) are correct
(3) (a), (b) and (c) are correct
(4) (b), (c) and (d) are correct

Answer: (1)


16. Which of the following questions fall under the category of ready reference service?

(a) Population of Varanasi
(b) Height of Qutub Minar
(c) Concept of Symbiosis
(d) Collection development in university libraries

Code:

(1) (a), (b) and (d) are correct
(2) (a), (b) and (c) are correct
(3) (b), (c) and (d) are correct
(4) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (2)


17. Identify the basic parts of Colon Classification:

(a) Rules
(b) Schedule of classification
(c) Schedule of classics and sacred books
(d) Geographical schedule

Code:

(1) (a), (b) and (d) are correct
(2) (a), (b) and (c) are correct
(3) (b), (c) and (d) are correct
(4) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (2)


18. Identify the budget heads of non-recurring budget:

(a) Periodical subscription
(b) Maintenance of equipment
(c) Building extension
(d) Infrastructure development

Code:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (3)


19. Which of the following are non-parametric tests?

(a) Anova test
(b) Spearman correlation coefficient
(c) Z test
(d) Chi-Square test

Code:

(1) (b) and (d) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (a), (b) and (d) are correct
(4) (a), (b) and (c) are correct

Answer: (1)


20. Which of the following are work analysis techniques according to Edward Evans?

(a) PERT – CPM
(b) GANTT - Charts
(c) Operation research
(d) Cost - effectiveness

Code:

(1) (d) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (c) and (d) are correct

Answer: (1)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments