Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS




21. Major elements of a profession are

(i)                 Philosophy
(ii)               Body of knowledge
(iii)             Publicity
(iv)             Status

Codes:

(A)             (i), (ii), (iv) are correct
(B)              (i), (ii), (iii) are correct
(C)              (ii), (iii), (iv) are correct
(D)             (i), (iii), (iv) are correct

Answer: (A)



22. Which of the following states don’t have library legislation?

(i)                 Haryana
(ii)               Delhi
(iii)             J & K
(iv)             Manipur

Codes:

(A)             (i) and (ii) are correct
(B)              (ii) and (iii) are correct
(C)              (i) and (iv) are correct
(D)             (ii) and (iii) are correct

Answer: (B) and (D) Both



23. Which of the following principles are associated with library building planning?

(i)                 Principle of Uniformity
(ii)               Principle of Comfort ability
(iii)             Principle of Simplicity
(iv)             Principle of Continuity

Codes:

(A)             (i), (ii) and (iii) are correct
(B)              (ii), (iii) and (iv) are correct
(C)              (i), (ii) and (iv) are correct
(D)             (iii), (iv) and (i) are correct

Answer: (B)



24. ETD database in India is maintained by

(i)                 Shodhgangotri
(ii)               Vidyanidhi
(iii)             Shodhganga
(iv)             INDEST-AICTE consortium

Codes:

(A)             (i) and (iii) are correct
(B)              (ii), (iii) and (iv) are correct
(C)              (ii) and (iii) are correct
(D)             (iii) and (iv) are correct

Answer: (C)



25. Vocabulary in a database is controlled by

(i)                 Thesaurus files
(ii)               Dictionary files
(iii)             Standard files
(iv)             Authority files

Codes:

(A)             (i) and (ii) are correct
(B)              (iii) and (iv) are correct
(C)              (i) and (iii) are correct
(D)             (i) and (iv) are correct

Answer: (B)



26. Limitations of Bibliometrics is/are

(i)                 Analyzing research and development trends
(ii)               Describing text, not necessarily meaning and context
(iii)             Identifying the active areas of research
(iv)             Citation bias

Codes:

(A)             (ii) and (iv) are correct
(B)              (i) and (iii) are correct
(C)              (i), (ii) and (iv) are correct
(D)             (ii) and (iii) are correct

Answer: (A)



27. Identify the technique(s) to collect the data regarding the number of persons visited the periodical section of the library at different hours of the day.

(i)                 Questionnaire
(ii)               Interview
(iii)             Observation
(iv)             Library records

Codes:

(A)             (i) and (ii) are correct
(B)              (ii) and (iii) are correct
(C)              (iii) and (iv) are correct
(D)             (ii) and (iv) are correct

Answer: (C)



28. Which of the following are prohibited under copyright?

(i)                 Downloading a document, printing multiple copies
(ii)               Placing a copyright protected document on web-server
(iii)             Downloading a document and save it in folder
(iv)             Downloading a document with license to use and E-mailing it

Codes:

(A)             (i), (iii) and (iv) are correct
(B)              (i), (ii) and (iii) are correct
(C)              (iii), (iv) and (ii) are correct
(D)             (i), (ii) and (iv) are correct

Answer: (D)



29. The professional ethics help to –

(i)                 Get the right direction
(ii)               Enhance image
(iii)             Get more salaries
(iv)             Resolve day to day issues

Codes:

(A)             (ii) and (iii) are correct
(B)              (i) and (iv) are correct
(C)              (i) and (ii) are correct
(D)             (ii) and (iv) are correct

Answer: (C)



30. Match the following

a.                   Systematic Bibliography                     i) List of macro/micro ideas of articles
b.                  Analytical or Critical                           ii) Investigation of physical nature of books
c.                   Historical Bibliography                       iii) Listing of items with minimum details
d.                  Documentary Bibliography                 iv) Concerned with art of writing, printing and binding

Codes:

            a          b          c          d
(A)       i           iv         iii         ii
(B)       ii          I           iv         iii
(C)       iii         ii          iv         i
(D)       ii          iv         iii         i

Answer: (C)










SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments