Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 3 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31.  Which of the following are the techniques of Total Quality Management (TQM)?

(a) Quality circles.
(b) Empowerment.
(c) Bureaucratic set up.
(d) Participative management.

Codes:

(A) (a), (c) and (d) are correct
(B) (a), (b) and (d) are correct
(C) (b), (c) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (b) are correct

Answer: (B)



32.  Which of the following are the parts of a URL (Universal Resource Locator)?

(a) Protocol.
(b) Media Access Control.
(c) Domain name.
(d) Path.

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (b) and (c) are correct

Answer: (C)



33.  Which of the following tools index cited references?

(a) D-Space.
(b) Scopus.
(c) JCCC.
(d) Google Scholar.

Codes:

(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (a) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct

Answer: (D)



34.  Null hypothesis is based on which of the following assumption?

(a) No relationship between the two variables in the total population.
(b) Relationship between the two variables in the total population.
(c) Variables are related after having statistically rejected.
(d) Variables are related before statistical analysis.

Codes:

(A) (a) and (d) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (a) and (b) are correct
(D) (b) and (d) are correct

Answer: (B)



35.  The ancient Nalanda learning center had which of the following buildings for libraries?

(a) Ratnasagara.
(b) Ratnaranjaka.
(c) Ratangarbha.
(d) Ratnamanjari.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (d) and (a) are correct

Answer: (A)   



36.  Identify the correct sequence of the Abraham Maslow’s hierarchy of needs:

(a) Esteem.
(b) Belonging.
(c) Safety.
(d) Physiological.

Codes:

(A) (b), (c), (d) and (a)
(B) (c), (b), (d) and (a)
(C) (d), (b), (c) and (a)www.netugc.com
(D) (d), (c), (b) and (a)

Answer: (D)



37.  According to S.R Ranganathan the steps in classifying documents include the following analysis of the title. Arrange the steps in the sequential order:

(a) Expressive title.
(b) Kernel title.
(c) Analysed title.
(d) Transformed title.

Codes:

(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (b), (c), (d) and (a)
(C) (c), (d), (a) and (b)
(D) (d), (a), (b) and (c)

Answer: (A)



38.  Arrange the following units of computer memory in an ascending order:

(a) Zettabyte.
(b) Exabyte.
(c) Yottabyte.
(d) Petabyte.

Codes:

(A) (a), (b), (d) and (c)
(B) (b), (c), (a) and (d)
(C) (d), (b), (a) and (c)
(D) (c), (a), (b) and (d)

Answer: (C)



39.  Arrange in sequence the following steps involved in testing a hypothesis according to C.R Kothari:

(a) Selecting random sample and computing appropriate value.
(b) Calculating and comparing the probability.
(c) Selecting significant level.
(d) Making formal statement.

Codes:

(A) (b), (c), (d) and (a)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (c), (a), (b) and (d)
(D) (d), (c), (a) and (b)

Answer: (D)



40.  Arrange the following Acts according to the year of their respective enactments:

(a) Digital Millenium Copyright Act.
(b) Right to Information Act (India).
(c) Information Technology Act (India).
(d) Indian Copyright Act.

Codes:

(A) (d), (a), (c) and (b)
(B) (d), (b), (c) and (a)
(C) (a), (d), (b) and (c)
(D) (b), (c), (a) and (d)

Answer: (A)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments