Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science January 2017 Solved Paper 3 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JANUARY 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS


21. Which of the following sites are offered by Britannica Library, a product of Encyclopaedia Britannica?

(a) Children
(b) Young Adult
(c) Patron
(d) Reference Centre

Codes:

(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (d), (c) and (a) are correct.

Answer: (2)


22. Identify the key attributes of 'Digest' from the following:

(a) Significant ideas on one document area arranged separately in an unhelpful sequence.
(b) A Methodically arranged compendium or summary of literary, historical, legal, scientific or other written matters.
(c) Informative in nature and contains brief description of more than one document.
(d) Often prepared by a non-subject specialist without understanding and assimilating the contents of documents.

Codes:

(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (a) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.

Answer: (4)


23. Which of the following communication channels are used frequently in Virtual Reference Service?

(a) Bulletin Board
(b) Instant Messaging
(c) R.S.S.
(d) Voice-Over-I.P.

Codes:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (b) and (d) are correct
(4) (a), (b) and (d) are correct

Answer: (3)


24. Identify the affinitive/associative relationship of the following:

(a) Genus-Species
(b) Translations
(c) Genetic
(d) Concurrent

Codes:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (a) and (d) are correct

Answer: (3)


25. Which of the following are the components of a master database in acquisition system/ module?

(a) Membership Master
(b) Vendor Master
(c) Currency master
(d) Transaction master

Codes:

(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.

Answer: (4)


26. Which of the following are types of random samples?

(a) Cluster sampling
(b) Purposive sampling
(c) Stratified sampling
(d) Systematic sampling

Codes:

(1) (a), (c) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.

Answer: (1)


27. Who among the following devised the 'Critical Path Method'?

(a) Morgan R. Walker
(b) Clank Sedore
(c) Blake William
(d) James E. Kelley

Codes:

(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.

Answer: (2)


28. Which of the following databases are available for scientific community free of cost?

(a) Inspec
(b) ERIC
(c) IEEE Xplore
(d) PubMed

Codes:

(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.

Answer: (3)


29. Which of the following are protocol standards?

(a) z39.50
(b) z39.71
(c) z39.05
(d) z39.81

Codes:

(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.

Answer: (4)


30. Which of the following are the Semantic Web technologies?

(a) SKOS
(b) AJAX
(c) SPARQL
(d) UTF

Codes:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (a) and (c) are correct
(3) (a), (b) and (c) are correct
(4) (b), (c) and (d) are correct

Answer: (2)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments