Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science January 2017 Solved Paper 3 Questions 51-60 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JANUARY 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 51-60 WITH ANSWERS


51. Match the following Gateways with their corresponding subjects:

List — I                      List — II

(a) AHDS                    (i) Urban Design
(b) ALTIS                   (ii) Forestry Food, Veterinary & Agricultural Sciences
(c) NOVAGate           (iii) Hospitality, Leisure, Sports & Tourism
(d) RUDI                    (iv) Arts and Humanities

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)

Answer: (3)


52. Match the following:

List — I
List—II

(a) Meta-analysis
(i) The most theoretical form of desk research, clarify terms, concepts
(b) Conceptual analysis
(ii) To assess the extent to which concepts and issues are mentioned or not
(c) Content analysis
(iii) Quantitative methods for describing and analysis patterns of recorded communication
(d) Bibliometric analysis
(iv) Quantitative data by statistical analysis

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(2)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(3)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(4)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)

Answer: (4)


53. Match the following:

List — I
List — II

(a) Nominal Scale
(i) Places events in order and exhibits their relation
(b) Ordinal Scale
(ii) Classifies Objects/Observations
(c) Ratio Scale
(iii) Involves Judges to rank items into categories
(d) Differential Scale
(iv) Represents the actual amount of variable —theoretically unobtainable

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(4)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)

Answer: (1)


54. Match the following:

List — I                      List — II

(a) Impact Factor        (i) Cited during the current year
(b) SNIP                      (ii) Duration of citations to article in a journal
(c) Immediacy Factor  (iii) Cited during the recent two years
(d) Cited Half Life     (iv) Citation based on the number of citations in a field

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)

Answer: (1)


55. Match the following:

List — I
List II

(a) Systematic Sample
(i) Population specified by traits, discretionary and inexpensive
(b) Stratified Sample
(ii) Scattered population
(c) Cluster Sample
(iii) Heterogeneous Population
(d) Quota Sample
(iv) Too large population

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(4)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)

Answer: (1)


56. Match the following:

List — I          List — II

(a) Ibid                        (i) See
(b) Loc.Cit.     (ii) Previously used reference
(c) Op.Cit.       (iii) Same reference cited immediately above
(d) Vide          (iv) Same page cited (in the place cited)

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(4)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)

Answer: (1)


57. Match the type of services suitable for the queries given below:

List — I
List — II

(a) Alert service
(i) Can I have details of Lok Sabha elections 2009?
(b) Documentation service
(ii) Who won Wimbledon Singles in 2015?
(c) Retrospective Search Service
(iii) Let me Know the forthcoming conferences on Green Libraries?
(d) Reference service
(iv) Let me have a comprehensive list of articles published on genome in 2016.

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)

Answer: (4)


58. Match the following:

List — I
List — II

(a) W.A. Katz
(i) Documentation Informationwww.netugc.com
(b) B. Guha
(ii) Introduction to reference work 2V.
(c) S. Seetharama
(iii) Documentation and its facets
(d) S.R. Ranganathan
(iv) Information Consolidation and repackaging: Framework, Methodology, Planning

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(2)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)

Answer: (3)


59. Match the following:

List — I                                              List — II

(a) Literary Warrant                            (i) Melvil Dewey
(b) Alternative Location                     (ii) H.E. Bliss
(c) Decimal Fraction Notation            (iii) S.R. Ranganathan
(d) Seminal Mnemonics                      (iv) E.W. Hulme

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(2)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(3)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)

Answer: (1)


60. Match the following symbols/signs used in UDC standard edition:

Signs/Symbols                        Meaning

(a) => Double arrow               (i) Examples of combination
(b) Diamond                            (ii) Including
(c)  Square                           (iii) See also
(d) =Approximately equal to  (iv) subdivide as

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)

Answer: (1)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments