Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 3 Questions 61-75 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 61-75 WITH ANSWERS



61.  Assertion (A): Five Laws of Library Science are the normative principles that are capable of countering any problem faced by the Librarians.

Reason (R): Normative principles are the only considered to be the correct way of doing something, but also determines norms or standards in day-today library practice.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)



62.  Assertion (A): A recent feature that have been incorporated to Integrated Library Management Software is self-checking or self-issue of books option in the circulation module using RFID technology.

Reason (R): Application of RFID technology is economically viable and suitable to all types of libraries.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) (A) is true, and (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)



63.  Assertion (A): POP is the main internet standard for electronic mail transmission.

Reason (R): The Post Office Protocol (POP) is a protocol used by local e-mail clients to retrieve e-mail from a remote server over TCP/IP connection.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)



64.  Assertion (A): Institutional Repositories (IRs) no more remain an inaccessible resource for the contemporary researchers as they not only open up their scholarly output to the entire world, but also maximized their visibility and impact of these outputs.

Reason (R): Repositories adhere to an international agreed set of technical standards by which they pose the metadata of each item and their contents on the Web and as such are interoperable.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



65.  Assertion (A): An example for an array of geographical divisions can be Asia, India, Bihar, Patna.

Reason (R): An Array is a series of coordinate sub-divisions which are obtained by dividing a class or division according to a single characteristics.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, and (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)



66.  Assertion (A): Increased access to digital documents led to substantial increase in Plagarism.

Reason (R): Most of the people are ignorant of the procedures in citing the digital documents.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, and (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



67.  Assertion (A): Information reflects the synergic combination of medium and message.

Reason (R): There is no difference between conduit and content.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, and (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)



68.  Assertion (A): The Library users have easy and more access to information in networked environment than in print environment.

Reason (R): There is no distortion from barriers to communication process in networked environment.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)



69.  Assertion (A): UDC is more suitable for special libraries compared to DDC scheme of classification.

Reason (R): UDC can better accommodate new complex subjects compared to DDC.

Codes:        

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



70.  Assertion (A): In DDC only ‘Add to’ device provide an opportunity to expand a given number.

Reason (R): DDC is a purely enumerative scheme of classification without synthetic features.

Codes:        

(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)



71.  Assertion (A): Impact factor is the only method for evaluating the performance of an individual researcher.

Reason (R): Impact factor helps Libraries in their Journal subscription.

Codes:        

(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (B)



72.  Assertion (A): All public libraries in India are maintained from cess.

Reason (R): UNESCO Manifesto recommended that public libraries should be “maintained wholly from public funds”.

Codes:        

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)



73.  Assertion (A): FRBR is very important development towards global sharing of information.

Reason (R): FRBR outlines the relationship between many different interpretations or expressions.

Codes:      
  
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)



74.  Assertion (A): Most Information Retrieval (IR) system that used qualitative research techniques explored information seeking and retrieval behaviour of users.

Reason (R): The qualitative research methods help to explore human behaviour.

Codes:        

(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is false, and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (C)



75.  Assertion (A): AACR-2 instructs that no information should be added to catalogue from other than the title page.

Reason (R): The main source of cataloguing information is the “Title Page” and the “Verso of the title page”.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments