Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 3 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Page Maker is an example of:

(A) Operating System
(B) Electronic Spread Sheet
(C) Geometrical Software
(D) Publishing Software

Answer: (D)



22. Which of the following are the Special Auxiliaries of Universal Decimal Classification (Medium Edition 1993)?

(a) Point of view .00
(b) Materials -03
(c) Point-not series .1/.9
(d) Hyphen series -1/-9

Codes:

(A) (a) and (d) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct

Answer: (C)



23. Which of the following are linear models of communication?

(a) Dance’s Helical model.
(b) Lasswell model.
(c) W. Schramm’s Interactive model.
(d) Becker’s Mosaic model.

Codes

(A) (a) and (c) are correct
(B) (c) and (d) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (a) and (d) are correct

Answer: (C)



24. A copyright law usually aims at the following features:

(a) Stimulate creative authorship.
(b) Public availability of intellectual works.
(c) Freedom of access to information.
(d) Profit making by publishers.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (c) are correct

Answer: (A)



25.  By 2002, which of the following states have enacted their respective Public Libraries Acts?

(a) Haryana.
(b) Uttar Pradesh.
(c) Mizoram.
(d) Rajasthan.

Codes:

(A) (a) and (c) are correct
(B) (a), (b) and (c) are correct
(C) (b) and (d) are correct
(D) (c) and (d) are correct

Answer: (A)



26.  Which of the following types of publications are excluded in INB?

(a) Maps.
(b) First issue of Periodical.
(c) Newspapers.
(d) Books in regional languages.

Codes:

(A) (b) and (c) are correct
(B) (c) and (d) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (d) and (a) are correct

Answer: (C)



27.  Which of the following are the elements of marketing mix?

(a) Selling.
(b) Place.
(c) Purchasing.
(d) Product.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct

Answer: (D)



28.  ALA’s newly labeled Public Awareness Campaign “Libraries Transform” launched by ALA President Sari Feldman aims to focus on:

(a) The critical role the Public Libraries play in digital age;
(b) The change of perception that libraries are just quiet places to do research, find book and read;
(c) Transforming the lives of all through education and life-long learning;
(d) To determine the role of school, academic and special libraries;

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (a), (b) and (d) are correct
(C) (b), (c) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (A)



29.  Which of the following are the synthetic features of ‘Dewey Decimal classification’?

(a) Relative Index.
(b) Enumeration of Schedules.
(c) Tables.
(d) Add to instruction.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (C)



30.  Which of the following are the management theories related to motivation?

(a) Maslow Theory of Needs.
(b) Drucker Theory.
(c) McGregor Theory of X and Y.
(d) Fayol Theory.

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (b) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (A)









SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments