Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 3 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. What type of directory is the “Times of India Directory and Yearbook including Who’s Who”?

(A) General
(B) Special
(C) Professional
(D) Trade

Answer: (A)



12. Folksonomy is a:

(A) System in which users apply public tag to micro documents only.
(B) System in which users apply public tag on online items.
(C) System in which users do not apply public tag to online items.
(D) System in which users apply public tag to only print items.

Answer: (B)



13. What is intercalation in UDC?

(A) Prefix of auxiliary.
(B) Suffix of auxiliary.
(C) Infix of auxiliary
(D) Super-impose

Answer: (C)



14. The first order of division of classes in DDC is based on:

(A) Jewett’s system of classification
(B) System of Paris Book Sellers
(C) The Fixed Location System
(D) Francis Bacon’s three fountains of learning

Answer: (D)



15. Identify the service that is made available through web 3.0 technologies.

(A) Message Board
(B) FOAF
(C) Flikr
(D) Mashup

Answer: (B)



16. Who propounded the “theory of human relation”?

(A) Renis Likert
(B) Elton Mayo
(C) Barnard
(D) None of the above

Answer: (B)



17. What is Dynamic HTML?

(A) Asynchronous Web Development Technique
(B) Collection of technologies to create interactive, animated website.
(C) Dynamic Web Page
(D) Digital Signal Processor

Answer: (B)



18. Which one is not used as transmission media for voice / data communication?

(A) Copper wire
(B) Co-axial cables
(C) Plastic wire
(D) Optic wire

Answer: (C)



19. Ministry of Education, Government of Delhi will be rendered according to Classified Catalogue Code (CCC) as:

(A) Ministry of Education (Delhi)
(B) Delhi, (Education (Ministry of -)
(C) Delhi, Ministry of Education
(D) DELHI, EDUCATION (Ministry of -)

Answer: (D)



20. Which of the following memories has the shortest access time?

(A) Optical Memory
(B) Magnetic Core Memory
(C) RAM
(D) Cache Memory

Answer: (D)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments