Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. Which of the following three types of basic languages are used in computer programming?

(A) Procedural, Non-procedural and Unconditional
(B) Zero, Low and High levels
(C) Machine, Assembly and High level languages
(D) COBOL, BASIC and C

Answer: (D)



12. FRBR Model consists of which of the following four entities?

(A) Personality, Matter, Energy, Space
(B) Work, Expression, Manifestation, Item
(C) Book, Form, Availability, Type
(D) Action, Place, Impact, Category

Answer: (B)



13. The primary distinction between RDA and AACR is

(A) Structural
(B) Relational
(C) Non-structural
(D) Combinational

Answer: (A)



14. Which of the following are reasons for obsolescence of information?

(i) Information is considered invalid.
(ii) Information is valid but mostly available online.
(iii) Works are extensively cited.
(iv) Information is valid but inadequate for exploration.

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (iv) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.

Answer: (C)



15. Which of the following are news summaries?

(i) Data India
(ii) Times of India Index
(iii) New York Times Index
(iv) Asian Recorder

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.

Answer: (D)



16. Which of the following are Web-zine?

(i) Email Magazine
(ii) E-Conference
(iii) Online Bulletin
(iv) Electronic News Letter

Codes:

(A) (i), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (ii), (iii) and (iv)
(D) (i), (ii) and (iv)

Answer: (A)



17. Which of the following are not the Models of communication?

(i) Vintage Model
(ii) Lasswell’s Model
(iii) Epidemic Model
(iv) Garbner’s Model

Codes:

(A) (i) & (iv) are correct.
(B) (ii) & (iii) are correct.
(C) (i) & (iii) are correct.
(D) (iii) & (iv) are correct.

Answer: (C)



18. In reference service, assimilation means:

(i) Recording the retrieved information
(ii) Sharing reference service experience with colleagues
(iii) Furnishing the exact information
(iv) Acquaintance with reference material

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (i) and (iv) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.

Answer: (A)



19. The notation used to increase the capacity of an array are:

(i) Empty digit
(ii) Emptying digit
(iii) Indicator digit
(iv) Speciator

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iii) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.

Answer: (A)



20. Which of the following are the functions of the physical layer in OSI Model?

(i) Defines protocol for flow control.
(ii) Reliable sending of data packets.
(iii) Defines electrical specifications.
(iv) Functional and procedural means of transferring data.

Codes:

(A) (iii) and (iv) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iii) are correct.

Answer: (Wrong Question)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments