Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Match the following:

List – I                                                                        List – II

a. Fundamentals of Reference Service                       i. A.J. Walford
b. Introduction to Reference works                            ii. S.R. Ranganathan
c. Reference service                                                    iii. F.N. Cheney and W.J. Williams
d. Guide to Reference Books                                                 iv. William A Katz

Codes:

a          b          c          d
(A)       ii          i           iv         iii
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       iii        iv         ii          i

Answer: (D)



32. Match the following:

List – I                                                                                                List – II

a. Information on important recent happenings of India                    i. India – A Reference Annual
b. Total number of foreigners visited in India in 2012                       ii. Keesing’s Record of
World Events
c. Name of Prime Minister of India                                                    iii. Statistical Yearbook
d. Postal Address of Anna Hazare                                                     iv. Who’s Who

Codes:

a          b          c          d
(A)       iv         i           ii          iii
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       iii         ii          i           iv
(D)       i           iv         iii         ii

Answer: (B)



33. Match the following:

List – I                                                List – II

a. Scaler Chain                                    i. Direct dealing with subordinates
b. Espirit de Corps                              ii. Production, efficiency and prevention of waste
c. Scientific Management                   iii. Emphasis on Team Work
d. Span of control                               iv. Top to Bottom

Codes:

a          b          c          d
(A)       iv        iii         ii          i
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       ii          iii         i           iv

Answer: (A)



34. Match the following:

List – I                                                            List – II

a. Check Card                                                  i. Reader’s Ticket
b. Kardex                                                        ii. Three Card System
c. Newark System                                           iii. Periodicals
d. Browne System                                          iv. Borrower’s Card

Codes:

a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       ii          iv         iii         i
(D)       iv         i           ii          iii

Answer: (A)



35. Match the following:

List – I                                                List – II

a. Skewness                                         i. Numbers of frequently appearing variables
b. Modality                                         ii. Degree of association between two/ more variables
c. F-distribution                                  iii. Structure of distribution
d. Correlation                                      iv. Ratio of two Chi square variables

Codes:

a          b          c          d
(A)       i           iv         ii          iii
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       ii          iii         i           iv

Answer: (B)



36. Assertion (A): Mail survey, a data collection technique in which questionnaires are mailed to potential respondents, who in then fill and return at their convenience become obsolete.

Reason (R): Survey-Monkey, the free online survey tool has totally replaced the traditional Mail survey.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (D)



37. Assertion (A): Case situations are seldom comparable and as such the information gathered in case studies is often not comparable.

Reason (R): The subject under case study are usually described in terms of the characteristics exhibited by the subject/case itself.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



38. Assertion (A): Intellectual Property Rights facilitate free flow of information.

Reason (R): Effective free flow of information is the pre-requisite for knowledge society.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (B)



39. Assertion (A): The total output of Indian publications is reflected in ‘Indian National Bibliography’.

Reason (R): A number of publishers in India are defaulters and do not deposit their publications as per Delivery of Books and Newspapers (Public Libraries) Act.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)



40. Assertion (A): No library is self sufficient in terms of resources even in electronic age.

Reason (R): Resource sharing and consortia initiatives are essential to meet user needs.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments