Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science August 2016 Solved Paper 3 Questions 51-60 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE AUGUST 2016 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 51-60 WITH ANSWERS



51. Match the following:

List – I                                                            List – II

(a) Thurston Scale                               (i) Sharing individual preference in a group
(b) Semantic Differential Scale           (ii) Group of judges
(c) Likert Scale                                    (iii) Selection from two opposite positions
(d) Sociometric scale                           (iv) Intensity structure

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)

Answer: (2)



52. Match the following in the context of Information Organisation.

List – I                                                List – II

(a) ISO-5963 (1985)   (i) Standards for writing abstracts and it’s Publication and Documentation.
(b) ISO-2788 (1974)   (ii) Examines Document & select Index terms.
(c) ISO-999 (1996)     (iii) Standard for Monolingual Thesauri.
(d) ISO-214 (1976)     (iv) Guide lines for the contents, Organisation, and presentation of Index.

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)

Answer: (2)



53. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) HTML File             (i) Text Format
(b) PDF File                (ii) Film Format
(c) JPG File                 (iii) Web Format
(d) AVI File                (iv) Image Format

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(2)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)

Answer: (2)



54. Match the following:

List – I                                                                        List – II

(a) Database Management Software               (i) Oracle’s Netra
(b) Web Servers                                              (ii) Zebra
(c) Search Protocol                                          (iii) Sybase
(d) Indexing and Retrieval Software              (iv) SRW/U

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(4)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)

Answer: (1)



55. Mark the following in the context of e-governance initiatives made in promotion, development and delivery of information services in different sectors:

List – I                                                List – II

(a) Education                          (i) Compact
(b) Transport                           (ii) e-Choupal
(c) Agriculture                         (iii) Sarige
(d) Taxation and Revenue      (iv) Gyandoot

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)

Answer: (2)



56. Match the following:

List – I                                                                        List – II

(Database)                                                       (Producer/Owner)

(a) Indian Citation Index                                (i) US National Library of Medicine
(b) Pub Med Central                                       (ii) Thomson Reuters
(c) Arts & Humanities Citation Index                        (iii) Diva Enterprises
(d) OAIster                                                     (iv) OCLC

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(2)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(3)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(4)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)

Answer: (2)



57. Match the following:

List – I                                                            List – II

(a) Robert R. Blake                             (i) Motivation Theory
(b) Abraham Maslow                          (ii) Monetary Theory
(c) John Maynard Keynes                   (iii) Leadership Theory
(d) Douglas McGregor                        (iv) Theory X and Y

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)

Answer: (3)



58. Match the following:

List – I                                                List – II

(Indexing System)                  (Propounder)

(a) PRECIS                             (i) Mortimer Taube
(b) Uni-term                            (ii) S.R. Ranganathan
(c) Citation Index                   (iii) Derek Austin
(d) Chain Index                      (iv) Eugene Garfield

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(2)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)

Answer: (1)



59. Match the following:

List – I                                                            List – II

(a) Copy Leaks                        (i) Faster to scan more than 20 million academic work, clear instructional manual, ability to generate detail report about the work.
(b) Paper Rater                        (ii) Prondes 3 tools-Grammar, Checking and Plagiarism detection. Accept longer documents upto 6000 words, but cannot save reports.
(c) Plag Tracker                       (iii) Scan documents through more than 10 billion resources including academic essays and online sources. Facilitates side by side comparison.
(d) Viper                                 (iv) Can find content duplication in more than 60 trillion pages over internet, supports multiple formats and restricted to online contents.

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(4)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)

Answer: (2)



60. Assertion (A): Increase in information literacy will maximise the use of digital library resources and internet.

Reason (R): Making the library users ‘information literate’ is not the sole responsibility of the librarian.

Codes:

(1) Both (A) and (R) are true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) (A) is false, but (R) is true.
(4) Both (A) and (R) are false.

Answer: (1)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments