Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. The distinct characteristic(s) of digital objects are

(A) Physical Medium
(B) Logical process
(C) Conceptual recognition and transaction
(D) All the above

Answer: (D)



2. ‘Who’s who in India’, an irregular publication is published by

(A) Business Press, Bombay
(B) Sterling, New Delhi
(C) Tradesman & Men Asia, Delhi
(D) Sahitya Samsad, Calcutta

Answer: (A)



3. Which department of the Government of India deals with Public Libraries?

(A) Department of Archaeology
(B) Department of Culture
(C) Department of Primary Education
(D) Department of Science and Technology

Answer: (B)



4. Information on Prime Minister of Bangladesh can be found in

(A) International Who’s Who
(B) Who’s Who in Bangladesh
(C) Current Biography
(D) Statesman’s Yearbook

Answer: (D)



5. ‘Eradication of Malaria in India 190-1999’ – a report can be categorized under

(A) Trend Report
(B) Review Report
(C) State of the Art Report
(D) Research Report

Answer: (A)



6. Which is not a reprographic service?

(A) Micro Copying
(B) Blue Printing
(C) Paper Printing
(D) Thermo Copying

Answer: (C)



7. ERIC is sponsored by

(A)             US National Health Institute
(B)              Health and Rehabilitation Services Division, A LA
(C)              Department of Health Education & Welfare, Government of USA
(D)             Health Science Information Centre, USA

Answer: No one is correct. The correct answer is: Institute of Education Sciences of the United States Department of Education



8. In the library hierarchy which level of management is responsible for execution of policies?

(A)             Middle level
(B)              Operational level
(C)              Top level
(D)             Lower level

Answer: (A)



9. METS stands for

(A)             Machine Encoded Transmission System
(B)              Metadata Encoded for Textual Standard
(C)              Metadata Encoding Transmission Standard

Answer: (D)



10. Sector Device is an extension of

(A)             Gap Device
(B)              Empty Device
(C)              Octave Device
(D)             Group Notation Device

Answer: (C)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments