Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Rich Text Format (RTF) is concerned with

(i) Formatting features like Font type, size, etc.
(ii) Transporting text documents across different computers.
(iii) Multimedia formatting.
(iv) Formatting based on binary concept.

Codes:

(A) (ii) and (iii) are correct.
(B) (iii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (ii) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.

Answer: (C)



22. Which of the following are non probability sampling?

(i) Quota sampling
(ii) Judgement Sampling
(iii) Cluster Sampling
(iv) Multi-stage sampling

Codes:

(A) (i) and (iv) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (ii) are correct.
(D) (iii) and (iv) are correct.

Answer: (C)



23. Arrange the following in the ascending order of their first year of publication:

(i) BNB
(ii) INB
(iii) Compendex
(iv) Roget’s Thesaurus of English words

Codes:

(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (iii), (ii), (iv), (i)
(C) (ii), (iv), (i), (iii)
(D) (i), (iii), (ii), (iv)

Answer: (A)



24. Arrange the following ISBDs according to their year of formulation:

(i) ISBD (PM)
(ii) ISBD (CF)
(iii) ISBD (M)
(iv) ISBD (S)

Codes:

(A) (iii), (ii), (i), (iv)
(B) (iii), (iv), (i), (ii)
(C) (iv), (i), (iii), (ii)
(D) (iv), (ii), (iii), (i)

Answer: (B)



25. Arrange the following in the chronological order of their first year of publication:

(i) Arts and Humanities Index
(ii) Social Science Citation Index
(iii) ISI Web of Science
(iv) Science Citation Index

Codes:

(A) (iv), (ii), (i), (iii)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (iv), (i), (iii), (ii)

Answer: (A)



26. Arrange the following Library Acts according to the year of their enactment:

(i) Arunachal Pradesh
(ii) Bihar
(iii) Lakshadweep
(iv) Rajasthan

Codes:

(A) (ii), (iv), (iii), (i)
(B) (iv), (i), (ii), (iii)
(C) (ii), (iii), (i), (iv)
(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (D)



27. Arrange the following processes of research in order:

(i) Theory Building
(ii) Reflecting and Integrating of Idea
(iii) Research Design
(iv) Review of Literature

Codes:

(A) (iv), (iii), (ii), (i)
(B) (iii), (i), (iv), (ii)
(C) (ii), (iv), (iii), (i)
(D) (i), (ii), (iv), (iii)

Answer: (A)



28. Match the following:

List – I                                    List – II

a. CILIP                                  i. 1972
b. ASLIB                                ii. 2002
c. ALA                                    iii. 1876
d. COMLA                             iv. 1924

Codes:

a          b          c          d
(A)       ii          iv         iii         i
(B)       iv         iii         ii          i
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       ii          iii         iv         i

Answer: (A)



29. Match the following:

List – I                                                            List – II

a. Phenomenon                                                i. Physical Media for grouping of Information
b. Spectrum                                                     ii. Facts or Occurrence
c. Modes                                                         iii. Transfer Process
d. Diffusion                                                    iv. A broad range of varied but related ideas

Codes:

a          b          c          d
(A)       i           iii         iv         ii
(B)       ii          iv         i           iii
(C)       ii          iii         iv         i
(D)       iv         i           iii         ii

Answer: (B)



30. Match the following:

List – I                                                                        List – II

a. Union Catalogue                                                     i. Primary sources
b. Pamphlets & Brochures                                          ii. Unpublished sources
c. Indexing & Abstracting Sources                             iii. Tertiary sources
d. Memoirs of diaries                                                  iv. Secondary sources

Codes:

a          b          c          d
(A)       iv         iii         ii          i
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (C)









SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments