Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. The Class index entries which are derived from the class number of a document in classified catalogue are based upon:

(A) Unsought link
(B) Missing link
(C) False link
(D) Sought link

Answer: (D)



2. Mode of formation of subject ‘Oceanography’ is:

(A) Distillation
(B) Cluster
(C) Agglomeration
(D) Loose Assemblage

Answer: (B)



3. ‘Half life’ in Information Science relates to:

(A) Rate of obsolescence
(B) Rate of growth
(C) Degree of scatter
(D) Information explosion

Answer: (A)



4. As per Indian Copyright Law Copyright Law, Copyright is granted for (Literary Work):

(A) Fifty years after the book is published
(B) Fifty years after the death of the author
(C) Sixty years after the book is published
(D) Sixty years after the death of the author

Answer: (D)



5. Who chaired the Committee set up in October 1984 to formulate the ‘National Policy for Library and Information System’ constituted by the Dept. of Culture, Govt. of India?

(A) Dr. S.R.Ranganathan
(B) Dr. C.D. Deshmukh
(C) B.S.Kesavan
(D) Prof. D.P. Chattopadhya

Answer: (D)



6. Ratnasagar, Ratnaranjaka and Ratnodadhi Library buildings were the part of:

(A) Vikramashila Learning Centre
(B) Takshashila Learning Centre
(C) Nalanda Learning Centre
(D) Vallabhi Learning Centre

Answer: (C)



7. What type of information sources are Almanacs?

(A) Ready Reference
(B) Dictionary
(C) Directory
(D) Bibliographics

Answer: (A)



8. Which of the following is not an essential feature of an e-book?

(A) Mostly cost effective
(B) Scope for online purchase
(C) Search information at ease
(D) Access at slow pace

Answer: (D)



9. A database contains 100 records on a particular topic. A search was conducted and 80 records were retrieved. Of the 80 records retrieved, 60 were relevant. What is the recall?

(A) 60
(B) 75
(C) 45
(D) 80

Answer: (A)



10. Who was the teacher of S.R. Ranganathan at London?

(A) J.D. Brown
(B) A. Panizzi
(C) W.B.C. Sayers
(D) Melvil Dewey

Answer: (C)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments