Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science August 2016 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE AUGUST 2016 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Non-bibliographic Database contain

(a) Numeric Data
(b) Pictorial Data
(c) Audio Visual Data
(d) Textual Data

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b), (c) and (d) are correct.
(C) (a), (b) and (d) are correct.
(D) (a), (c) and (d) are correct.

Answer: (A)



22. Which of the following were the major events took place in the year 1931 in the history of Library Science?

(a) Publication of first edition of ‘Five Laws of Library Science’.
(b) Publication of first edition of ‘Colon Classification’.
(c) Death of Melvil Dewey.
(d) Publication of first edition of DDC.

Codes:

(A) (a) and (c) are correct.
(B) (a) and (b) are correct.
(C) (b) and (c) are correct.
(D) (c) and (d) are correct.

Answer: (A)



23. Anglo American cataloguing Rules (AACR)-2 is published jointly by the

(a) American Library Association (ALA)
(b) Canadian Library Association (CLA)
(c) Society of Information Science (SIS)
(d) ILA

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b), (c) and (d) are correct.
(C) (a) and (b) are correct.
(D) (b) and (c) are correct.

Answer: (C)



24. Which of the following are associated with the ‘Carrot and stick theory’ of Motivation as described by Frederick Herzberg and his associates?

(a) Use of Rewards
(b) Imposition of Penalties
(c) Curtailment of subsidy in institutional canteen
(d) Periodical Transfer from section to section.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct.
(B) (a) and (c) are correct.
(C) (a) and (d) are correct.
(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (A)



25. Identify the key attributes of flow charts from the following:

(a) An input and output chart that displays visual representation of the steps involved in a given activity.
(b) Facilitates understanding how a process based on TQM principles works and can bring improvement.
(c) Displays the relationship between two values (i.e. quality of raw material used in a catalogue card affects the life of the card)
(d) An useful mechanism for training employees as to how to use a new procedure.

Codes:

(A) (a), (b), (c) and (d) are correct.
(B) (a), (b) and (d) are correct.
(C) (b), (c) and (d) are correct.
(D) (a), (c) and (d) are correct.

Answer: (B)



26. Identify the central leadership competencies/meta-competencies as defined by Ammons Stephens.

(a) Cognitive ability
(b) Vision
(c) Managerial effectiveness
(d) Writing skills

Codes:

(A) (a), (c) & (d) are correct.
(B) (b), (c) & (d) are correct.
(C) (a), (b) & (d) are correct.
(D) (a), (b) & (c) are correct.

Answer: (D)



27. Identify the image File Format for digital libraries given below:

(a) .wav
(b) .fla
(c) .tif
(d) .spf

Codes:

(A) (a) & (d) are correct.
(B) (c) & (d) are correct.
(C) (b) & (d) are correct.
(D) (a) & (b) are correct.

Answer: (B)



28. Identify the web 2.0 features from the list given below:

(a) Blogs
(b) Folksonomy
(c) Semantic web
(d) Netvibes

Codes:

(A) (a) & (b) are correct.
(B) (a) & (c) are correct.
(C) (b) & (c) are correct.
(D) (a) & (d) are correct.

Answer: (A)



29. Webcasting is concerned with

(a) Distribution of multiple content sources to many viewers/listeners at one go.
(b) A media representation distributed over internet using streaming media technology.
(c) Distributed-live or on demand.
(d) The customised service automatically downloaded on customers’ personal computers.

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (a), (b) and (d) are correct.
(C) (a), (c) and (d) are correct.
(D) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: (D)



30. Arrange the following knowledge classification schemes in their chronological order:

(a) Compte’s classification
(b) Baconian classification
(c) Kant’s classification
(d) Spencer’s classification

Codes:

(A) (b), (c), (a) and (d)
(B) (b), (a), (d) and (c)
(C) (c), (a), (d) and (b)
(D) (c), (d), (a) and (b)

Answer: (A)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments