Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Match the following queries with their appropriate category of reference source:

a.                   Enrolment of students in a university             i) Yearbook
b.                  Weather of Denmark                                      ii) Statistical source
c.                   No. of foreigners visited World Book Fair in 2011    iii) Directory
d.                  No. of hospitals in China                                            iv) Geographical Source

Codes:

            a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       i           iii         ii          iv
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (D)



32. Match the following :

a.                   Last law of Library Science                            i) Real time access
b.                  2nd Law of Library Science                             ii) Search engine & subject gateways
c.                   3rd Law of Library Science                             iii) Web access to resources
d.                  4th Law of Library Science                             iv) Open access initiatives

Codes:

            a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       iv         i           ii          iii
(C)       ii          iii         ii          iv
(D)       ii          iv         i           iii

Answer: (A)



33. Match the following :

a.                   Douglas McGregor                                         i) Scientific Management School
b.                  Abraham Maslow                                            ii) Theory of Authority Structure
c.                   F.W. Taylor                                                     iii) Self Actualization Needs
d.                  Max Weber                                                     iv) Theory X and Theory Y

Codes:

            a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       iii         iv         ii          i
(D)       i           iv         ii          iii

Answer: (A)



34. Match the following  DDC numbers :

a.                   Education                                                        i) 770
b.                  Medicine                                                         ii) 370
c.                   Photography                                        iii) 610
d.                  Astronomy                                                      iv) 520

Codes:

            a          b          c          d
(A)       iii         i           iv         ii
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       i           iv         iii         ii
(D)       iv         ii          i           iii

Answer: (B)



35. Match the following  :

a.                   Key to a given collection                                i) Abstract
b.                  Key to literary sources on a subject                ii) Index
c.                   Representation of subject concept                  iii) Catalogue
d.                  Condensation of a document              iv) Bibliography

Codes:

            a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       ii          iii         iv         i
(C)       i           ii          iii         iv
(D)       iv         i           ii          iii

Answer: (A)



36. Match the following  :

a.                   Unity of command                                          i) Specialization
b.                  Unity of direction                                           ii) strength in unity
c.                   Esprit de corps                                                iii) Orders from only one person
d.                  Division of work                                             iv) One boss, one plan

Codes:

            a          b          c          d
(A)       iv         iii         ii          i
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       iii         iv         ii          i
(D)       i           iv         iii         ii

Answer: (C)



37. Give in sequence, the following in order of their origin :

i.                    National  Library
ii.                  Calcutta Public Library
iii.                Imperial Library Act
iv.                 Imperial Library

Codes:

(A)       ii          iii         iv         i
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       ii          iv         iii         i

Answer: (D)



38. Arrange the following according to year of publication :

i.                    Colon Classification
ii.                  Prolegomena to Classification
iii.                Five Laws of Library Science
iv.                Classified Catalogue Code

Codes:

(A)       iii         iv         i           ii
(B)       iv         ii          i           iii
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (C)



39. Assertion (A): Digitization has proved to be possible for every format and medium held by library.

Reason (R): All libraries are making their text and visual collections digitized.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)



40. Assertion (A): In spite of political, economic and technological support, the growth of Public Library System is lopsided.

Reason (R): The public libraries are totally depending on cess/tax amounts.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)










SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments