Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science January 2017 Solved Paper 3 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JANUARY 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS


41. Arrange the steps of Big 6 skill information literacy model in correct order as given by M. Eisenberg and B. Berkowitz.

(a) Evaluation
(b) Location and Access
(c) Information seeking strategies
(d) Synthesiswww.netugc.com

Codes:

(1) (a), (b), (d) and (c)
(2) (b), (a), (c) and (d)
(3) (c), (b), (d) and (a)
(4) (b), (a), (d) and (c)

Answer: (3)


42. Arrange the following committees according to their year of Constitution?

(a) Committee on National Network System for University Libraries.
(b) K.P. Sinha Committee
(c) Review Committee on Library and Information Science
(d) D.P. Chattopadhyaya Committee on National Policy of Library and Information Services. 

Codes:

(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (c), (d), (a), (b)
(3) (d), (a), (b), (c)
(4) (a), (b), (c), (d)

Answer: (1)


43. Arrange in sequence the following components of Tom Wilson's Expanded Model in sequential order of their occurrence:

(a) Information seeking behaviour
(b) Context of information need
(c) Passive attention and search
(d) Intervening variables

Codes:

(1) (b), (d), (a), (c)
(2) (a), (b), (d), (c)
(3) (c), (b), (d), (a)
(4) (a), (c), (b), (d)

Answer: (1)


44. Match the following:

List — I
List — II

(a) David Ellis
(i) Process
(b) James Krikelas
(ii) Complex
(c) Tom Wilson
(iii) Descriptive
(d) Alan Foster
(iv) Cognitive

Codes:


(a)
(b)
(c)
(d)
(1)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(2)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)
(3)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(4)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)

Answer: (3)


45. Match the following management concepts with their corresponding propounders:

List — I                                                                      List — II

(a) Quality Trilogy Process                                         (i) Philip B. Crosby
(b) Quality Management Maturity Grid                     (ii) W. Edwards Deming
(c) 14 points for management                                     (iii) J.M. Juran
(d) Fishbone diagram                                                  (iv) Kaoru Ishikawa

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)

Answer: (1)


46. Match the following:

List — I                                  List—II

(a) Maslow, A                         (i) Two factor theory
(b) Alderfer, C.P.                    (ii) Acquired-needs theory
(c) Frederick Herzberg            (iii) ERG Theory
(d) David McClelland             (iv) Hierarchy of needs

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(2)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(3)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)

Answer: (3)


47. Match the following:

List — I                      List — II

(a) Instagram               (i) Facebook
(b) Face Time              (ii) Apple
(c) Tumbir                   (iii) Google
(d) Picasa                    (iv) Yahoo

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(2)        (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(3)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(4)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)

Answer: (2)


48. Match the following:

List — I
List—II

(a) Crowd Funding
(i) Public assistance through donations
(b) Crowd sourcing
(ii) Collaborative milieu of knowledge dissemination
(c) Hathi Trust
(iii) Re-setting priorities due to financial constraints
(d) Social and Cultural hubs
(iv) Collaborative huge collection of digital resources

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(2)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(3)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(4)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)

Answer: (2)


49. Match the following:

List — I
List — II

(a) Portico
(i) Preserves scholarly publications in dark archives to be accessed under emergent situation
(b) Lockss
(ii) Non-profit service that allows libraries to collect e-contents for digital preservation
(c) Clockss
(iii) Non-profit digital preservation service for participating libraries
(d) Chorus
(iv) Clearinghouse for the open resources of the U.S.

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)

Answer: (4)


50. Match the following Library Automation Software Products with their corresponding developers: 

List — I                      List — II

(a) Genesis G4                        (i) Innovative Interfaces
(b) VERSO                 (ii) ExLibris
(c) Aleph                     (iii) Auto Graphics
(d) Millennium            (iv) Library Resource Management System

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)

Answer: (1)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments