Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science August 2016 Solved Paper 3 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE AUGUST 2016 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41. Arrange the following Library Legislations according to their year of enactment:

(a) Goa Public Libraries Act
(b) Maharashtra Public Libraries Act
(c) Manipur Public Libraries Act
(d) West Bengal Public Libraries Act

Codes:

(1) (a), (c), (d) and (b)
(2) (c), (a), (b) and (d)
(3) (b), (d), (c) and (a)
(4) (d), (b), (a) and (c)

Answer: (3)



42. Arrange the following according to their year of occurrence:

(a) International Study Conference on Classification, Dorking.
(b) International Study Conference on Classification Research, Bombay.
(c) International Study Conference on Classification Research, Elsinore.
(d) Royal Society Scientific Information Conference, London.

Codes:

(1) (a), (d), (c), (b)
(2) (c), (d), (b), (a)
(3) (d), (a), (c), (b)
(4) (b), (c), (a), (d)

Answer: (3)



43. Arrange the following according to their year of establishment.

(a) National Achieves of India (formerly Imperial Records Department), Delhi
(b) National Mission for Manuscripts, Delhi.
(c) National Film Archives of India (A Unit of Ministry of Information and Broadcasting) Pune.
(d) National Achieves of India (Netaji Subhas Chandra Bose Papers at PMO), Delhi.

Codes:

(1) (a), (c), (b), (d)
(2) (b), (a), (c), (d)
(3) (d), (b), (c), (a)
(4) (c), (a), (b), (d)

Answer: (1)



44. Arrange the following indicator digits/connecting symbols used in Colon Classification
(6th edition) according to their descending order:

(a) . (dot)
(b) ‘ (inverted comma)
(c) : (colon)
(d) ; (semi-colon)

Codes:

(1) (c), (d), (a) and (b)
(2) (d), (c), (a) and (b)
(3) (c), (b), (a) and (d)
(4) (b), (c), (a) and (d)

Answer: (2)



45. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) DOAJ                    (i) Science Direct
(b) Thomas Reuters     (ii) Web of Science
(c) Elsevier                  (iii) Open Access Journals
(d) Emerald                 (iv) ASLIB Proceedings

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(2)        (iv)       (ii)        (iii)       (i)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)

Answer: (4)



46. Match the followings:

List – I                                                List – II

(a) Pure or Basic Research      (i) Measuring the effectiveness of an action programme.
(b) Applied Research              (ii) Conducted by controlling one or more variables.
(c) Experimental Research      (iii) Solving specific problems.
(d) Evaluative Research          (iv) Understanding Social World or developing hypothesis and theories.

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)

Answer: (2)



47. Match the following Associations with their year of formation:

List – I                                                                                                List – II

(a) Special Libraries Association (SLA)                                 (i) 1876
(b) ASLIB                                                                               (ii) 1932
(c) American Library Association (ALA)                               (iii) 1924
(d) Association of Research Libraries (ARL), U.S.A.            (iv) 1909

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(2)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)

Answer: (2)



48. Match the following in the context of the enactment of Public Libraries Act.

List – I                                                List – II

(a) Lakshadweep                     (i) 2006
(b) Rajasthan                           (ii) 2007
(c) Goa                                    (iii) 2009
(d) Arunachal Pradesh                        (iv) 1993

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(2)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)

Answer: (2)



49. Match the following in the context of Information Retrieval System.

List – I                                                            List – II

(a) Semantic Search Engine                (i) Latent Semantic Indexing
(b) Boolean Operations                       (ii) Cognitive Model
(c) Knowledge Retrevial Systems      (iii) Digital Logic
(d) Algebraic IR Model                      (iv) Wolfram/Alpha

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)

Answer: (2)



50. Match the following in the context of Public Library Governance System at District Level.

List – I                                                List – II

(a) Uttaranchal                        (i) District Library Committee
(b) Odisha                               (ii) Zilla Granthalaya Samstha
(c) Tamil Nadu                        (iii) Local Library Authority
(d) Andhra Pradesh                (iv) District Library Authority

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)

Answer: (4)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments