Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science November 2017 Solved Paper 3 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE NOVEMBER 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS


1. Identify the author of “Essays of an Information Scientist” from among the following.

(1) F.W. Lancaster
(2) Derek J. de Solla Price
(3) Eugene Garfield
(4) B.C. Vickery

Answer: (3)


2. Who has coined the term “Information Society” from the following?

(1) B.C. Brookes
(2) Fritz Machlup
(3) B.C. Vickery
(4) N.J. Belkin

Answer: (2)


3. Dance’s Helical Spiral Communication model is a-

(1) Classical
(2) Linear
(3) Non-Linear
(4) Multi-dimensional

Answer: (3)


4. What was the theme of IFLA World Library and Information Congress 2017?

(1) Connections. Collaboration. Community
(2) Dynamic Libraries: Access, Development and Transformation
(3) Libraries, Citizens, Societies: Confluence of knowledge
(4) Libraries. Solidarity. Society

Answer: (4)


5. Which of the following is a collaborative network of Reference Librarians?

(1) World Cat
(2) eSS
(3) Question Point
(4) Google Scholar

Answer: (3)


6. Resource Description and Access (RDA) is divided into how many sections?

(1) 9
(2) 10
(3) 11
(4) 12

Answer: (2)


7. p, q, r in the schema of operators in PRECIS belongs to:

(1) Core elements
(2) Extra-core concepts
(3) Dependent elements
(4) Special classes of action

Answer: (3)


8. According to APA Style Manual, a section at the end of a paper that includes information that is too detailed for the text of the paper itself and would “burden the reader” or be “distracting” or “in appropriate” is called:

(1) Appendix
(2) Bibliography
(3) References
(4) Tables

Answer: (1)


9. Who coined the word “Management theory jungle”?

(1) Henry Fayol
(2) F.W. Taylorwww.netugc.com
(3) Heinz Weihrich
(4) Harold Koontz

Answer: (4)


10. Which of the following case require the application of new ISSN?

(1) Change of publisher
(2) Change in publication medium and title
(3) Change in location of publication
(4) Change in editorial policy

Answer: (2)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments