Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2014 Solved Paper 3 Questions 51-60 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2014 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 51-60 WITH ANSWERS



51. Match the following theories with the respectively profounders:

List – I                                                                                    List – II

a. Cybernetics                                                                                     i. Charles Osgood (1916)
b. Human information processing                                           ii. Marshal C. Yovits
c. Psychological approach to message transmission                iii. Nobert Wiener (1894 – 1964)
d. General Information System                                              iv. R.L. Ackoff

Codes:

a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       i           ii          iv         iii
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       iii         ii          i           iv

Answer: (C)



52. Match the following:

List – I                                    List – II

a. N. Grogan                           i. Scientific & Technical Libraries
b. J. Saha                                 ii. Scientific & technical libraries; an introduction to literature
c. Nilfred Ashworth                iii. Handbook of special librarianship & information work
d. L.J. Strauss                                     iv. Special libraries and information services in India & USA

Codes:

a          b          c          d
(A)       ii          iv         iii         i
(B)       i           ii          iv         iii
(C)       ii          i           iii         iv
(D)       iv         ii          i           iii

Answer: (A)



53. Match the following:

List – I                                                List – II

a. Behaviour Science                           i. Cognitive Process of Information
b. Philosophi cal Studies                     ii. Studies on Epistomology
c. Ontology                                         iii. Information Processing in living things
d. Biological Science                          iv. Study of nature of existence

Codes:

a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       iii         ii          iv         i
(C)       ii          i           iii         iv
(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (D)



54. Match the following implications with the respective laws of library science:

List – I                                                            List – II

a. Location of the library                                i. Second Law
b. Obligation of the State                               ii. Third Law
c. Publicity                                                      iii. Fifth Law
d. Strength of Library Staff                            iv. First Law

Codes:

a          b          c          d
(A)       iv         ii          i           iii
(B)       iv         i           ii          iii
(C)       ii          i           iii         iv
(D)       ii          iii         iv         i

Answer: (B)



55. Match the following biographical publications from India with the respective compilers:

List – I                                                                        List – II

a. India, Who’s Who                                                   i. S.P. Sen
b. Who’s Who in India                                               ii. J.S. Sharma
c. Dictionary of Indian Biography                              iii. Business Press, Mumbai
d. National Biographical Dictionary of India             iv. INFA Pub., New Delhi

Codes :

a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       ii          iii         i           iv
(D)       iv         iii         i           ii

Answer: (D)



56. Match the following for locating the information:

List – I                                                                                    List – II

a. Information on recent Nobel Prize winners                        i. Bibliographic Service
b. Current developments in Library & Information Science  ii. Indexing Services
c. Books on Economic Policies of India                                 iii. Trend Sources
d. Articles on Cloud Computing                                            iv. Digest Services

Codes:

a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       ii          iii         iv         i
(D)       i           ii          iii         iv

Answer: (A)



57. Match the following:

List – I                                                                        List – II

a. Principle of Osmosis                                               i. Security
b. Theory of Literary Warrants                                   ii. Sinha Committee
c. Public Libraries are stagnating pools of books        iii. Reclassification
d. Firewall                                                                   iv. Dr. S.R. Ranganathan

Codes:

a          b          c          d
(A)       iv         ii          iii         i
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       iv         iii         i           ii
(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (B)



58. Match the following:

List – I                                                List – II

a. Referral                                           i. Support
b. SDI                                                             ii. Reaching out
c. Extension                                        iii. Directing
d. Reprography                                   iv. Anticipating

Codes:

a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       i           iv         ii          iii
(D)       ii          iii         i           iv

Answer: (A)



59. Match the following:

List – I                                                                                    List – II

a. Similar activities are grouped                                              i. Bureaucratic System
b. Grouping activities into divisions                                       ii. Functional System
c. Integration of projects into functional system                    iii. Departmentalisation
d. Control and Supervision through hierarchy of positions    iv. Matrix structure

Codes:

a          b          c          d
(A)       iv         i           ii          iii
(B)       iii         ii          iv         i
(C)       i           ii          iii         iv
(D)       ii          iii         iv         i

Answer: (D)



60. Match the following:

List – I                                                            List – II

a. Virtua                                                          i. Veeru Technologies\ (KIIKM)
b. Alice                                                            ii. Infotech Consultants Pvt. Ltd.
c. Libsys                                                          iii. Softlink, Australia
d. New Genlib                                                 iv. VTLS, Virginia

Codes:

a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       ii          iv         i           iii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       iv         iii         ii          i

Answer: (D)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments