Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science November 2017 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.


UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE NOVEMBER 2017 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS


1. DELNET was initially supported by:

(1) RRRLF
(2) NISSAT
(3) NIC
(4) INSDOC

Answer: (2)


2. Who wrote the Foreword to the first edition of ‘The Five Laws of Library Science’?

(1) B.I. Palmer
(2) Henry E. Bliss
(3) P.S. Sivaswamy Aiyer
(4) W.C. Berwick Sayers

Answer: (3)


3. ‘Keesing’s Record of World Events’ is published from:

(1) London
(2) France
(3) Germanywww.netugc.com
(4) Japan

Answer: (1)


4. The ‘Letter by Letter’ Method of alphabetization in Dictionary catalogue is known as:

(1) Nothing before something
(2) Something before nothing
(3) All through
(4) Something after more

Answer: (3)


5. International Standard Name Identifier (ISNI) consists of:

(1) 10 digits
(2) 12 digits
(3) 13 digits
(4) 16 digits

Answer: (4)


6. Identify the symbol of ‘Spiritual Experience and Mysticism’ as given by CC:

(1) ∆
(2) Σ
(3) 4
(4) MZA

Answer: (1)


7. Which of the following is indicated in the third digit of DDC Third Summary?

(1) Schedule
(2) Class
(3) Section
(4) Division

Answer: (3)


8. ‘Cannon of Reticence’ is a canon for:

(1) Idea Plane
(2) Verbal Plane
(3) Notational Plane
(4) Both Idea and Notational Planes

Answer: (2)


9. Positive Correlation occurs when:

(1) Two variables move in opposite direction
(2) Both variables move in a zigzag way
(3) Two variables move in the same direction
(4) Both variables are constant

Answer: (3)


10. Ex post Facto study is a type of:

(1) Diagnostic design
(2) Quasi-experimental design
(3) Descriptive design
(4) Historical design

Answer: (2)





SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments