Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science July 2018 Solved Paper 2 Questions 51-60 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.




UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JULY 2018 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 51-60 WITH ANSWERS



51. Match the following:
List - I
List - II
(a) Chester Carton
(b) Brewstu Kable
(c) Michael S. Hart
(d) Edward Fox
(i) e-Book
(ii) Xerox Copier
(iii) NDLTD
(iv) Internet Archive
Code:
      (a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (iv) (i) (iii)
(2) (iv) (iii) (ii) (i)
(3) (iv) (i) (iii) (ii)
(4) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (1)

52. Match the following domains of application with their corresponding metadata schemes:
List — I
List — II
(a) ETD domain
(b) Inage domain
(c) Cultural objects
(d) Learning objects
(i) METS
(ii) CCO
(iii) ConCore
(iv) VRA-Core
Code:
      (a) (b) (c) (d)
(1) (i) (ii) (iii) (iv)
(2) (i) (ii) (iv) (iii)
(3) (iii) (ii) (i) (iv)
(4) (i) (iv) (ii) (iii)
Answer: (4)

53. Match the following:
list - I
List - II
(a) Infomix
(b) Omni page
(c) Tiff viewer
(d) Team viewer
(i) Image software
(ii) Remote login software
(iii DBMS software
(iv) OCR software
Code:
     (a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (i) (iii) (iv)
(2) (iii) (iv) (i) (ii)
(3) (i) (ii) (iii) (iv)
(4) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (2)

54. Match the following:
List – I
(Term)
List — II
(Explanation)
(a) Data mart
(b) Data silo
(c) Data warehouse
(d) Data mining
(i) Specific analytic technique that examining large pre-existing databases in order to generate new information.
(ii) Systems that integrate data from databases across an entire enterprise, used to guide decisions.
(iii) Is a lower-cost, scaled-down version of a data warehouse that can be implemented in a much shorter time.
(iv) Stand alone data stores available for a specific function.
Code:
      (a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (iv) (i) (iii)
(2) (i) (ii) (iv) (ii)
(3) (iv) (iii) (i) (ii)
(4) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (4)

55. Match the following terms with their corresponding descriptors:
List — I
List — II
(a) Term List
(b) Categories
(c) Relationship List
(d) Emulators
(i) Ontologies
(ii) System software
(iii) Taxonomy
(iv) Glossaries
Code:
      (a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (iii) (iv) (i)
(2) (iii) (ii) (i) (iv)
(3) (iv) (i (ii) (iii)
(4) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (4)

56. Match the following:
List — I
List — II
(a) Muktabodha
(b) net First
(c) Zotero
(d) R.G. Score
(i) Research Gate
(ii) Online citation and reference management tool
(iii) Abstracting and indexing database of OCLC
(iv) Digital Library of Indology
Code:
       (a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (iii) (ii) (i)
(2) (iv) (ii) (iii) (i)
(3) (ii) (i) (iv) (iii)
(4) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (1)

57. Match the following communication concepts with corresponding explanations:
List – I
List — II
(a) Kinesics communication
(b) Hap tics communication
(c) Proxemics communication
(d) Iconics communication
(i) Use of touch to communication
(ii) Use of Interpersonal space
(iii) Facial Expression, gestures, eye movement
(iv) Interpretation of symbolism
Code:
      (a) (b) (c) (d)
(1) (i) (iii) (ii) (iv)
(2) (iii) (iv) (ii) (i)
(3) (ii) (ii) (i) (iv)
(4) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (4)

58. Match the following:
List — I
Types of Research
List – II
Focus
(a) Ethnographic
(b) Evaluative
(c) Descriptive
(d) Experimental
(i) Present events
(ii) Social behavior
(iii) Causation
(iv) Judgement about quality
Code:
    (a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (iv) (i) (iii)
(2) (iv) (iii) (ii) (i)
(3) (ii) (iii) (iv) (i)
(4) (iv) (ii) (i) (iii)
Answer: (1)

59. Match the following:
List – I
Countries
List — II
Name of the Library
 (a) Egypt
(b) Turkey
(c) Italy
(d) Iraq
(i) library of Ashurbanipal
(ii) Villa of Papyri
(iii) Library of Pergamum
(iv) Royal Library of Alexandria
Code:
      (a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (ii) (iii) (i)
(2) (iv) (iii) (ii) (i)
(3) (i) (iii) (iv) (ii)
(4) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (2)

60. Match the following:
List – I
List — II
(a) Dr. Zakir Husain library
(b) J.R.D. Tata library
(c) Sayaji Rao Gaekwad library
(d) Vikram Sarabhai Library
(i) Indian Institute of Science, Bangalore
(ii) Jamia Mililia Islamia, Delhi
(iii) TIM, Ahmedabad
(iv) B.H.U. Varanasi
Code:
      (a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (iii) (i) (ii)
(2) (ii) (i) (iv) (iii)
(3) (i) (ii) (iii) (iv)
(4) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer: (2)









SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments