Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science July 2018 Solved Paper 2 Questions 81-90 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.


UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JULY 2018 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 81-90 WITH ANSWERS


81. Assertion (A): System effectiveness may be evident while evaluating an IR system but cost effectiveness may not be satisfactory.
Reason (R): A cost effectiveness study of an IR system is the evaluation in terms of how to satisfy the users’ information requirements in the most efficient and economical way.
Code:
(1) (A) is false but (R) is true.
(2) (A) is true but (R) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)
82. Assertion (A): Principle of canonical sequence is mainly followed to arrange the array of subjects in a classification scheme.
Reason (R): This principle sets the proviso that when subjects in an array of subjects are traditionally referred to in a specific sequence, it will be convenient to conform to this traditional sequence.
Code:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) (A) is false but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) (A) is true but (R) is false.
Answer: (1)
83. Assertion (A): TREC is credited for bringing the concept of the evaluation of IR system.
Reason (R): TREC series of IR experiment has drawn attention of the LIS professionals all over the world for providing an open testing event and standard evaluation scenario.
Code:
(1) Both (A) and (R) are false.
(2) Both (A) and (R) are true.
(3) (A) is false but (R) is true.
(4) (A) is true but (R) is false.
Answer: (3)
84. Assertion (A): As is true for an organisation, effective leadership is crucial for success, as poor managerial leadership may mar the organisational goals.
Reason (R): Patterns of poor managerial leadership create low morale, poor organisational climate, distrust towards supervisors among subordinates,  lack of team work and consensus building and shared goals, etc. which are the clear indicators of a wrong person attained a managerial leadership position.
Code:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)
85. Assertion (A): Netiquette mandates that you do your best to act within the laws of cyberspace and society.
Reason (R): Failing to respect others privacy and impolite way of communication in considered breach of Netiquette.
Code:
(1) Both (A) and (R) are false.
(2) Both (A) and (R) are true.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (2)
86. Assertion (A): Serial crisis led to the formation of library consortia around the world.
Reason (R): Serial crisis arises due to the situation in which budget of the library for subscription of Journals remains static in spite of rising subscription cost of Journals which in turn affect the collection development policy of the libraries.
Code:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true but (R) is false.
(4) (A) is false but (R) is true.
Answer: (1)
87. Assertion (A): Plagarism is the wrongful appreciation and stealing and publication of another author’s language, thought, ideas or expressions.
Reason (R): Plagarism is in itself a crime, and thus constitute copyright infringement.
Code:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (4)
88. Assertion (A): The Mendeley is one of the most preferred online reference managers which can store bibliographic records as well as full text documents and help in creating bibliographical references in any popular citation style like APA, MLA, or Chicago style.
Reason (R): Web-based solutions related to online reference management have become freely available to the global researchers engaged in collaborative research project.
Code:
(1) Both (A) and (R) are false.
(2) Both (A) and (R) are true.
(3) (A) is false but (R) is true.
(4) (A) is true but (R) is false.
Answer: (2)
89. Assertion (A): Dr. Eugene Garfields original invention still continues to serve as a reliable and efficient guide to the sprawling world of research.
Reason (R): Garfield was not only honored for his work in developing the field of Citation Analysis, but also his subsequent contribution in founding ISI (1960) that developed and launched SCI (1964) consequently led to the development of numerous citation databases of first order including ‘Web of Science’, all of which brought him an idiomatic identity in the research world till the date.
Code:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)
90. Assertion (A): In technical writing, style manuals and citation standards are essential in structuring and maintaining uniformity of research report.
Reason (R): The Quality of research can be achieved only by standardising the structure of research report, but not by the content.
Code:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (3)





SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments