Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science July 2018 Solved Paper 2 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.


UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JULY 2018 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS


41. Match the following Sections of Copyright Act 1957 (India) with their correct explanation :

List-I              List-II

(a) Section 55      (i) Offence of infringement of copyright
(b) Section 63      (ii) Enhanced penalty on second and subsequent convictions
(c) Section 63 A   (iii) Civil remedies for infringement of copyright
(d) Section 64      (iv) Power of police to seize infringing copies

Code: 
   
      (a)  (b)  (c) (d)
(1) (iii) (ii) (i) (iv)
(2) (iii) (i) (ii) (iv)
(3) (ii) (iii) (i) (iv)
(4) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (2)


42. Match the following intellectual property rights concepts with their relevant features :

List-I                  List-II

(a) Copyright         (i) Commercial source indicators and distinctive signs
(b) Patents         (ii) A treaty between Government and inventor
(c) Trade Secrets (iii) Economic rights
(d) Trademarks (iv) Information used in operation of a business invaluable to afford the potential economic utility

Code: 
   
      (a)  (b)  (c) (d)
(1) (i)   (ii) (iii) (iv)
(2) (iii) (ii) (iv) (i)
(3) (iv) (iii) (ii) (i)
(4) (ii)  (iv) (i) (iii)

Answer: (2)


43. Match the President of IFLA with his/her tenure :

List-I                              List-II

(a) Sinikka Sipila              (i) 2015 - 2017
(b) Ellen Tise                      (ii) 2017 - 2019
(c) Donna Scheede              (iii) 2011 - 2013
(d) Gloria Perez Salmeron  (iv) 2013 - 2015

Code: 
   
      (a)  (b)  (c) (d)
(1) (i) (ii) (iii) (iv)
(2) (ii) (i) (iv) (iii)
(3) (iii) (iv) (i) (ii)
(4) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: This question was later told doubtful/erroneous by UGC NET.


44. Match the following :

List-I                       List-II

(a) Library Journal      (i) Reed Business Information
(b) Library Quarterly   (ii) Emerald Group Publishing Ltd
(c) Library Review      (iii) John Hopkins University Press
(d) Library Trends      (iv) University of Chicago Press

Code: 
   
      (a)  (b)  (c) (d)
(1)  (i) (ii) (iii) (iv)
(2) (iv) (i) (iii) (ii)
(3)  (i) (iv) (ii) (iii)
(4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (3)


45. Match the following queries with their appropriate category of reference sources :

List-I                                                                               List-II

(a) Enrolment of students in a university                       (i) Year Book
(b) Weather of Denmark                                                       (ii) Statistical sources
(c) Number of foreigners visited World Book Fair in 2016 (iii) Directory
(d) Number of Hospitals in Singapore                               (iv) Geographical sources

Code: 
   
      (a)  (b)  (c) (d)
(1) (iv) (iii) (i) (ii)
(2) (i) (iii) (ii) (iv)
(3) (ii) (iv) (i) (iii)
(4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (4)


46. Match the following titles with their class numbers according to CC 6th edition :

List-I                 List-II

(a) Small pox         (i) L293 : 46
(b) Fever                 (ii) L : 414
(c) Diabetics         (iii) L35 : 4261
(d) Malaria         (iv) L : 4231

Code: 
   
      (a)  (b)  (c) (d)
(1) (i)  (iv) (ii) (iii)
(2) (iv) (ii)  (i) (iii)
(3) (ii) (iii)  (i) (iv)
(4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (2)


47. Match the following Search Engines with their corresponding subjects/or scientific research discovery information they offer :

List-I            List-II

(a) Vadlo           (i) Web resources including Twitter and Job Posting
(b) Mamma   (ii) Life Science Literature
(c) Athenus   (iii) World’s Known Living Languages
(d) Ethnologue  (iv) Science and Engineering

Code: 
 
      (a)  (b)  (c) (d)
(1) (i) (iii) (iv) (ii)
(2) (iii) (iv) (ii) (i)
(3) (ii) (iv) (iii) (i)
(4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (4)


48. Match the following number of Anteriorising common isolates (Applicable before space facet) of colon classification (6th reprint edition) with their correct terms :

 List-I                                  List-II

(Number)                             (Term)

(a)  Y¹                                    (i) Synopsis
(b)  Y³                                    (ii) Case study
(c)  Y⁷                                    (iii) Digest
(d)  Y⁸                                    (iv) Program of instruction

Code: 

      (a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (i) (ii) (iii)
(2) (iv) (ii) (iii) (i)
(3) (i) (ii) (iv) (iii)
(4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (1)


49. Match the following MARC fields with their corresponding descriptions :

List-I List-II
(a) 020 (i) Electronic Location and Access
(b) 250 (ii) Edition Statement
(c) 440 (iii) Series
(d) 856 (iv) ISBN

Code: 

      (a) (b) (c) (d)
(1) (i) (ii) (iii) (iv)
(2) (iv) (ii) (iii) (i)
(3) (iv) (iii) (ii) (i)
(4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (2)


50. Match the following popular social networking sites with their corresponding founders :

 List-I           List-II

(a) Blog           (i) Tim Vanderhook and Justin Timberlake
(b) Wikis           (ii) Google
(c) Linkedin   (iii) Word Cunningham
(d) Myspace   (iv) Reid Hoffman and his friends

Code: 

      (a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (iii) (iv) (i)
(2) (i) (ii) (iii) (iv)
(3) (iv) (iii) (ii) (i)
(4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (1)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments