Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science July 2018 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JULY 2018 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS


31. Which of the following theories are related to motivation of employees :

(a) Theory ‘Z’ of the Japanese style of Management propounded by William Ouchi

(b) Theory ‘X’ and Theory ‘Y’ of Douglas McGregar

(c) Max Weber’s Theory of Bureaucratic Management

(d) Maslow’s hierarchy of Needs Theory

Code :

(1) (a), (b) and (d) are correct.

(2) (b), (c), (d) are correct.

(3) (a), (b), (c) are correct.

(4) (a), (c), (d) are correct.

Answer: (1)


32. Identify the ways in which the library can benefit from the TQM as stated by Jurow and Barnard :

(a) Breaking down interdepartmental barriers.

(b) Redefining the beneficiaries of library services as internal customers (staff) and external customers (patrons).

(c) More inclined to short-term goals and defiant to changes to suit users needs.

(d) Reaching a state of continuous improvement.

Code :

(1) (a), (b) and (c) are correct.

(2) (b), (c) and (d) are correct.

(3) (a), (c) and (d) are correct.

(4) (a), (b) and (d) are correct.

Answer: (4)


33. Identify the cases that require an application for a new ISSN number :

(a) Change in the publication’s medium

(b) Change in publisher

(c) Change in the frequency of publication

(d) Change in publication title

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (c) and (d) are correct.

(3) (a) and (d) are correct.

(4) (b) and (c) are correct.

Answer: (3)


34. Identify the key salient traits of Soft data :

(a) human intelligence

(b) certain and definite

(c) opinions and contradictions

(d) no scope for constructive criticisms

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (c) and (d) are correct.

(3) (a) and (c) are correct.

(4) (b) and (d) are correct.

Answer: (3)


35. Identify the components of ‘LAMP’ given below :

(a) Linux

(b) Acrobat

(c) MYSQL

(d) Pearl

Code :

(1) (b) and (c) are correct.

(2) (a) and (c) are correct.

(3) (a) and (d) are correct.

(4) (b) and (d) are correct.

Answer: (2)


36. Identify the features of proprietary software :

(a) Continuity and Development

(b) Ease of use

(c) Transparency

(d) Documentation and Support

Code :

(1) (a), (b) and (d) are correct.

(2) (b), (c) and (d) are correct.

(3) (a), (b) and (c) are correct.

(4) (a), (c) and (d) are correct.

Answer: (1)


37. Which of the following research methods are used in a study of scattering of periodicals ?

(a) Biobibliometric study

(b) Bibliometric study

(c) Citation analysis study

(d) Altmetric study

Code :

(1) (a) and (d) are correct.

(2) (b) and (c) are correct.

(3) (a) and (c) are correct.

(4) (a), (b) and (c) are correct.

Answer: (2)


38. Information seeking behavior (ISB) essentially refers to and concerned with :

(a) De-recognition of some needs perceived by the user.

(b) The strategies and actions undertaken to locate discrete knowledge elements.

(c) The experiment conducted on usefulness of library collection with reference to a nonpurposive and conscious need of a particular piece of information.

(d) Interactive utilization of three basic resources such as people, information and system.

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (c) and (d) are correct.

(3) (a) and (c) are correct.

(4) (b) and (d) are correct.

Answer: (4)


39. A virtual library :

(a) Presupposes a physical existence.

(b) Collection of resources available on one or more computer systems with a single interface or entry point to the collection.

(c) Does not provide access to entire content of a (digital) library via internet.

(d) Provides user assistance services such as reference, inter library loan, etc.

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (b) and (c) are correct.

(3) (b) and (d) are correct.

(4) (a) and (c) are correct.

Answer: (3)


40. Which of the following are review type services ?

(a) Current Awareness List

(b) Trend Reports

(c) News clippings

(d) State of the Art Report

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (a) and (d) are correct.

(3) (b) and (d) are correct.

(4) (b) and (c) are correct.

Answer: (3)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments